În mesajul transmis artiștilor Operei Naționale Române din Timișoara în ziua în care instituția de cultură împlinește 75 de ani, ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu spune că orașul de pe Bega este un centru cultural puternic și se declară convins că proiectele ce se vor derula în cadrul programului Capitală Europeană a Culturii în 2023 merită așteptarea.
Opera Română din Timișoara a fost înființată prin Decretul Regal nr. 254 din 30 martie 1946, emis de regele Mihai I și a avut ca spectacol inaugural opera „Aida”, de G. Verdi, la data de 27 aprilie 1947.
„Astăzi, la ceas aniversar, le urăm «La mulți ani!» tuturor celor care fac din Opera Națională Română din Timișoara un reper pentru cultură. Timișoara este un centru cultural puternic și anul acesta ar fi trebuit să fie Capitala Europeană a Culturii. Pandemia a amânat totul pentru 2023, dar sunt convins că proiectele ce se vor derula în cadrul programului merită așteptarea.”, a transmis Bogdan Gheorghiu.
De la înființarea Operei Române din Timișoara până acum s-au montat peste 300 de premiere. La 23 iunie 1964 a avut loc prima transmisiune de televiziune în direct a unei opere integrale, realizată de Radioteleviziunea Română de atunci. Spectacolul difuzat a fost „Bal mascat” de G. Verdi. La data de 24 septembrie 2004, Operei din Timişoara i s-a conferit titulatura de Operă Naţională.
Construcția clădirii Palatului Culturii, care găzduia Opera, a început în 1871, după planurile arhitecților Helmer și Fellner și a fost terminată în 1875. Două incendii de proporții au devastat clădirea. Primul a avut loc în 1880, iar al doilea în 1920. Reconstrucția s-a făcut după planurile arhitectului Duiliu Marcu, păstrându-se stilul original numai la fațadele laterale, cea principală și sala de spectacole (cu 686 locuri) îmbrăcând stilul neobizantin caracteristic arhitecturii românești a timpului. În prezent, în această clădire își desfășoară activitatea Opera Română, Teatrul Național „Mihai Eminescu”, Teatrul German de Stat și Teatrul Maghiar „Csiky Gergely”.
Opera și-a mutat activitatea în online în anul pandemiei, transmițând pe canalul de Youtube și pe pagina de Facebook a instituției.