Ministrul Culturii a venit la Caransebeș să verifice stadiul lucrărilor de renovare a Episcopiei

1000x100 (1)

Ionuț Vulpescu a fost prezent în cetatea Caransebeșului, străvechi centru bisericesc al Banatului, pentru prima dată în calitatea sa de Ministrul al Culturii și Identității Naționale. Alături de secretarul de Stat pentru Culte, Victor Opaschi, a vizitat Episcopia Caransebeşului, una dintre cele mai vechi clădiri din Banatul Montan cu funcţionalitate permanentă. Ministrul Culturii a urmărit stadiul lucrărilor de renovare la sediul Episcopiei din centrul civic.

Întrucât clădirea s-a aflat într-o stare avansată de degradare, mai ales la nivelul infrastructurii, au fost primite fonduri din partea Guvernului în valoare de 1.844.490 de lei pentru reabilitare, bani suportați din bugetul CNI. O parte din documentația tehnică a fost suportată de Episcopia Caransebeșului (peste 50.000 – tema de proiectare, avizările, măsurătorile pe verticală etc.). Au fost efectuate astfel lucrări de refacere a ventilației naturale a subsolului, măsuri de eliminare condens și infiltrații, de consolidare, ignifugarea elementelor din lemn, schimbarea sau înlocuirea lemnăriei acoperișului, precum și a învelitoarei, schimbarea tâmplăriei ferestrelor clădirii, reabilitarea tencuielilor exterioare sau lucrări de iluminare arhitecturală a obiectivului.

Prin această investiție, care a început în urmă cu doi ani și se apropie de final, la peste 150 de ani de la înființarea Episcopiei, clădirea își va redobândi demnitatea arhitecturală, administrativă, dar și istorică, menționează secretarul Eparhial, Casian Rușeț.

expressheadergeneral (1)

Acesta ne-a mai spus că episcopul Caransebeșului, PS Lucian, a conferit ministrului Culturii cu ocazia vizitei în Caransebeș Ordinul Eparhial „Crucea Episcop Elie Miron Cristea” clasa I pentru mireni.