Ministrul Alexe deschide supermarketurile din Europa pentru producătorii autentici din Timiș!

untitled design set 970x90 px

Costel Alexe, ministrul Mediului, a fost prezent astăzi la Şandra, unde s-a întâlnit cu o bună parte dintre primarii din judeţul Timiş. Aproximativ 55 de primari au fost prezenţi, iar tema întâlnirii au fost ariile protejate din judeţul Timiş.

Agenţia Naţională pentru Arii Naturale protejate a lansat un ghid şi o procedură prin care toţi producătorii pot certifica anumite produse, iar odată certificate vor avea o subvenţie destul de consistentă de la Uniunea Europeană şi vor fi promovate în supermarketurile din România.

„Guvernul României îşi propune să sprijine toate comunităţile locale din ţară şi toţi miniştrii Cabinetului Orban sunt plecaţi prin judeţele României pentru a promova programele guvernamentale. am venit în Timiş pentru că am dorit să-i informez pe primari despre programele noastre: iluminatul public stradal cu led, eficientizarea energetică a clădirilor şi am lansat acest brand: Produs în arie naturală protejată, prin care toţi producătorii locali vor avea un avantaj pe linia de finanţare care va fi lansată în luna august, de 200 de milioane de euro, fonduri europene, până la 200 de mii de euro pentru producătorii locali”, a declarat ministrul la finalul întâlnirii.

Gazda întâlnirii a fost primarul comunei Şandra, Luchian Savu. ,,A fost o întâlnire cu primarii care deţin arii protejate, în număr de 63, dintre care 55 au fost prezenţi. Ministrul a dat curs invitaţiei, împreună cu aparatul de specialitate, care constă în secretari de stat şi şefi de agenţii. Sunt foarte mulţi primari care îşi doresc să iasă din acele arii protejate, pentru că nu beneficiază de subvenţii de la APIA. De asemenea, sunt şi doritori care vor să intre pentru conservarea şi promovarea tradiţiilor care există în anumite localităţi”, a precizat primarul.

Pe lângă numeroşi primari şi oficialităţi, în special din partea Partidului Naţional Liberal, la întâlnire a fost prezent şi Călin Dobra, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, care a concluzionat: ,,Trebuie să pornim de la tematica acestei întâlniri, ariile protejate din judeţul Timiş. Este un demers foarte bun, prin prisma faptului că aceste arii protejate până nu demult erau în custodia unor ONG-uri private. În acest moment sunt sub coordonarea Agenţiei Naţionale, ceea ce dă posibilitatea dezvoltării în acest sens şi colaborării cu instituţiile publice mult mai bine”.