Ministrul Agriculturii s-a oprit și la Primăria Timișoara: „Prețul grâului va fi influențat de ceea ce se întâmplă la nivel mondial și mai puțin de producția internă”

1000x100 (2) untitled design set 970x90 px

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, s-a oprit astăzi și la Primăria Timișoara unde a vorbit despre sprijinul pe care autoritățile îl vor acorda celor care au suferit pierderi în domeniu din cauza pandemiei COVID-19. S-a discutat și despre exporturi, prețuri și ajutoare pentru secetă.

Oros spune că există scheme de sprijin pentru creșterea păsărilor, porcinelor, ovinelor, bovinelor de carne și de lapte, pentru secetă, dar și pentru industria alimentară. Chiar dacă numărul de cazuri de coronavirus este în creștere, indiferent de deciziile luate cu privire la o eventuală instituire a unei noi stări de urgență, exporturile nu vor mai fi oprite așa cum s-a întâmplat în luna martie din acest an. Producția de cereale este însă mai scăzută, dar încă există speranțe că nu va crește prețul pâinii.

„Cu siguranță vom avea exporturi. Exporturile vor fi mai mici pentru că și producția de cereale va fi semnificativ mai redusă. Din cele 2.9 milioane hectare, care au fost însămânțate în toamnă, peste 1.2 milioane hectare, deci 40% a fost afectată într-un grad mai mare. Din ceea ce îmi spun cei din industria de panificație și morărit, necesarul de consum uman în România este de 2.2 milioane de tone la care se adaugă cam 550.000 semințe, cam 400.000 de tone grâu pentru furajare și încă 400.000 grâu pentru industrializare. Maximum 3 milioane de tone utilizăm noi. Specialiștii spun că anul acesta vom avea între 6 și 6.5 milioane de tone. Va fi o marjă de cel puțin 3 milioane de tone care se vor putea exporta. Ca să nu mai trecem prin ce am trecut în martie când am fost nevoiți să suspendăm exporturile, anul acesta am căzut de acord cu cei din patronatele de morărit să acordăm o schemă de garantare prin care ei să își poată contracteze exact cantitățile necesare pentru consumul uman astfel încât să aibă niște contracte făcute într-un termen avantajos, acum când grâul are un preț mai acceptabil. Oricum, în afară de zona Mării Negre, datele ne spun că anul acesta vor fi producții record de grâu, dar prețul grâului va fi influențat de ceea ce se întâmplă la nivel mondial, la nivelul burselor și mai puțin de producția internă. Speranța noastră este să nu crească prețul la pâine chiar dacă în zona Mării Negre a fost această secetă”, a spus Oros.

Banner Forta Dreptei tm 1000x100 1000x100 (4)

Fermierii care au avut de suferit din cauza secetei sau pandemiei COVID-19 vor primi ajutoare. 833.213 hectare de grâu au fost afectate, iar asta înseamnă aproape 75% din suprafața calamitată. „Suma este de 1.2 miliarde de lei. Au fost afectați 34.647 de fermieri, iar suprafața este de 1.668.064 hectare. În ședința în care se va face rectificarea bugetară suma va fi prinsă în rectificare, alături de toate sumele cuprinse în schemele de despăgubiri. Vom comunica fiecare act normativ în parte. Așa cum o să dăm pentru secetă o să dăm pentru fiecare sector de activitate care a înregistrat pierderi datorită evoluției COVID-19. Proiectele de acte normative urmează să fie finalizate. Noi ne dorim cât mai repede, așteptăm rectificarea de buget și vrem să dăm banii cât mai repede. Aceste scheme care să compenseze pierderile datorate pandemiei se pot da până la finele anului. Speranța mea este că putem să le dăm în septembrie”, a mai spus ministrul.



/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/