Ministerul Sănătății face dezmințiri: NU se privatizează niciun serviciu medical! Ordonanță de urgență pentru binele pacienților

Sistemul de sănătate public stârnește o mulțime de nemulțumiri, de la dotări, până la atitudinea personalului medical. În plus, supraaglomerarea unităților medicale de stat creează adesea probleme dintre cele mai grave. Prin modificările aprobate marți, pacienții vor putea alege să se trateze într-un spital privat sau într-unul de stat fără a plăti nimic în plus, dă asigurări Ministerul Sănătății.

Modificările aduse Legii 95/2006 sunt doar spre binele pacienților, spun reprezentanții Ministerului sănătății. Bolnavii în stare critică vor beneficia mai repede de intervențiile de care au nevoie în cel mai apropiat spital, fie că e de stat sau privat.

Infarctul miocardic acut și accidentul vascular sunt bolile care generează o mortalitate mare în România. Cauza? Lipsa centrelor de cardiologie intervențională și de stroke.

Spitalele private au fost incluse în programele naţionale de sănătate gestionate de CNAS încă din 2014. Modificarea actuală este o actualizare a legislației din 2014 în care era lăsată în suspans această formulare ambiguă: când sunt excedate anumite capacităţi de primire pot fi accesate de către pacienți anumite servicii, lucru absolut neclar şi greu de interpretat. Mai mult, se dă posibilitatea ca spitalele de stat care au această capacitate să trateze pacienții critici cu infarct miocardic, accident cerebral etc.

Astfel, crește numărul unităților sanitare în care se rezolvă astfel de cazuri, pacientul doar beneficiază de tratament, nu plătește nimic.

În cazul spitalelor private, pacienții nu vor plăti nimic în plus

În cazul pacienților aflați în stare critică (infarct miocardic, AVC etc), prin modificările aduse acum se deschide pacienților accesul și la alte spitale de stat decât până acum, dar și private care pot opera aceste programe. De exemplu, programul de infarct miocardic acut va permite mai multor centre să-l opereze, creând accesibilitatea pacienților și reducând timpul din momentul stabilirii diagnosticului și rezolvarea intervențională. Acest lucru va conduce la salvarea mai multor vieți.

– De exemplu, un pacient cu infarct miocardic acut din Craiova (să ne amintim de cazul vedetei TV Busu) nu va mai trebui transportat la București pentru a fi preluat de un mare spital din capitală, deja supraaglomerat, ci va putea fi rezolvat la centrul de cardiologie din Craiova.

A doua modificare importantă este pentru Programul Național de Oncologie. Mecanismul este asemănător, noutatea o constituie crearea unui subprogram, cel de chirurgie oncologică. Acest proiect face parte din strategia de a combate cancerul în România, o strategie pe patru piloni și pune accent pe depistarea precoce a cancerului.

La fel, pentru un bolnav de cancer se vor face servicii integrate în care sunt prinse toate componentele: medicamente, radioterapie, intervenții chirurgicale. Și pentru acești pacienți, Ministerul Sănătății deschide posibilitatea de a opta între spitalul de stat și cel privat.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/