Ministerul Sănătății anchetează situația de la Maternitatea Odobescu din Timișoara. Nicolae Robu: „Mie mi se pare foarte limpede că e o vinovăție la Direcția de Sănătate Publică”

Ministerul Sănătății a demarat o anchetă în cazul situației de la Maternitatea Odobescu din Timișoara, acolo unde au fost diagnosticate cu coronavirus 31 de persoane printre care și 10 bebeluși. Nicolae Robu a abordat acest subiect delicat în cadrul unei conferințe de presă având în vedere că Maternitatea aparține de Spitalul Municipal, aflat în subordinea Primăriei.

Edilul orașului de pe Bega a spus că ceea ce s-a întâmplat la Maternitatea Odobescu este dramatic și că cei care vor fi găsiți vinovați de cele întâmplate trebuie să plătească conform legii. În total, în doar câteva zile, au fost diagnosticate 25 de cadre medicale, femei însărcinate sau mămici, dar și 10 bebeluși ale căror mame sunt negative.

„Din păcate s-au întâmplat niște lucruri dramatice, aș putea spune, și sper să nu evolueze înspre mai grav. Săptămâna trecută am spus în repetate rânduri că acolo se întâmplă lucruri grave. Când medicii au simțit că trebuie să se facă teste pentru că este un pericol să fie infectate și alte persoane, conducerea Direcției de Sănătate Publică nu a vrut să facă acest lucru, din păcate. Direcția de Sănătate Publică s-a ținut pe o poziție rigidă”, a spus Nicolae Robu.

Testele provenite de la Ministerul Sănătății nu se pot face în cazul persoanelor neîncadrate în suspiciunea de caz, astfel că Nicolae Robu spune că i s-a cerut sprijin în vederea verificării medicilor, pacientelor și bebelușilor care nu au intrat în contact cu persoane confirmate. De asemenea, Nicolae Robu aruncă vina în special pe Direcția de Sănătate Publică.

„Fiind solicitat să sprijin cu teste din fondurile Primăriei, pentru că nu se îndeplinea definiția de caz, am zis că sănătatea pacientelor e mai importantă decât orice și cu riscul de a mi se imputa mie personal contravaloarea testelor. Am luat această decizie astfel încât toți cei vizați, mame, femei gravide, bebeluși să fie testați pentru a nu risca să se întâmple o nenorocire. Conducerea a decis închiderea maternității fiind speriată de ceea ce s-ar putea întâmpla, dar s-a născut un conflict cu DSP care a dat dispoziția redeschiderii. Se face o anchetă epidemiologică și evident, dacă se vor identifica persoane care au greșit, să dea socoteală conform legii. Mie mi se pare foarte limpede că e o vinovăție la Direcția de Sănătate Publică. Eu nu mă implic, nu am nicio treabă cu ancheta”, a spus Robu.

În ceea ce privește situația celor 10 bebeluși, diagnosticați cu COVID-19, dar ai căror mame nu au boala, Nicolae Robu a spus că, în urma unei discuții cu Streinu-Cercel, cei mici vor fi testați din nou. Bebelușii se simt bine, a mai anunțat primarul. Anumite voci au susținut că medicii de la Spitalul Municipal nu au avut echipamente de protecție. Acest lucru va face, de asemenea, obiectul anchetei.