Ministerul Sănătății a rezolvat problema vaccinului antigripal în Caraș-Severin

Dacă unele județe se confruntă cu o lipsă acută de vaccin antigripal într-o perioadă critică, în Caraș-Severin, spun reprezentanții Direcției de Sănătate Publică, lucrurile sunt îmbucurătoare.

Sezonul rece trecut a adus cu el un vârf al îmbolnăvirilor de gripă nu doar în România, ci pe întregul continent. În județul Caraș-Severin, în perioada septembrie 2018 – martie 2019 s-au înregistrat 8.228 de infecții respiratorii, 3.714 pneumonii și 165 de cazuri de gripă confirmate de Institutul Cantacuzino din București. De asemenea, 12 persoane și-au pierdut viața din cauza gripei, niciuna dintre ele nefiind vaccinată antigripal, susține Dan Miloș, directorul DSP Caraș-Severin.

Reprezentantul Direcției de Sănătate Publică subliniază că vaccinarea este, la ora actuală, singura metodă de prevenție. „Apelez la populație de a se vaccina antigripal pentru că este singura modalitate, la ora actuală, de a nu face gripă”. În urma catagrafierii s-a constatat că anul acesta se impune ca județul Caraș-Severin să ceară circa 14.000 de doze. „Am găsit o înțelegere fără precedent în acest an la Ministerul Sănătății și vă transmit că județului Caraș-Severin, în acest an, i-au fost transmise, în 4 tranșe, un număr de aproximativ 12.000 de doze, aproape necesarul pe care îl avem la nivelul județului”, mai spune Miloș.

Potrivit Ministerului Sănătății, o ultimă tranșă de vaccin va fi livrată direcțiilor de sănătate publică din țară la finalul acestei luni. „Menționăm că repartiția dozelor de vaccin pe județe se face în funcție de catagrafierea realizată de medicii de familie, precum și de informările acestora către direcțiile de sănătate publică. Până în data de 10 noiembrie s-au vaccinat 550.000 de persoane cu risc ridicat de îmbolnăvire în cadrul campaniei gratuite”, transmite Ministerul Sănătății.