Mineritul reînvie, dar cu investitori privaţi

Dacă la Moldova-Nouă o firmă elvețiană a preluat deja vechiul Moldomin, în Caraș-Severin și alte societăți comerciale din afara României sunt interesate să exploateze resursele naturale din subteran. Șeful Agenției pentru Dezvoltarea Zonelor Industriale din România susține că exploatarea cărbunelui va fi la mare căutare pe viitor.

Autoritățile responsabile în dezvoltarea zonelor industriale sunt de părere că mineritul va prinde, din nou, rădăcini în Caraș-Severin. Marcel Hoară, șeful Agenției pentru Dezvoltarea Zonelor Industriale susține că firmele din străinătate și-au deschis deja ochii și au constatat că producerea energiei verzi din cărbune este o metodă mult mai ieftină decât cea de ridicare a parcurilor eoliene. „Cărbunele are viitor! Asta pentru că energia produsă din exploatarea lui este ieftină și poate fi considerată energie verde. În acest sens, pentru Caraș-Severin am pregătit mai multe proiecte”, spune Marcel Hoară, șeful Agenției pentru Zonelor Industriale din România. În plus, acesta a oferit ca exemplu una dintre cele mai apropiate localități de Caraș-Severin: Baia Nouă. Localitatea este amplasată în Munții Almăjului, dar aparține ca teritoriu de județul Mehedinți. „La Baia Nouă este zăcământ, trebuie să găsim o firmă privată care să intervină”, a spus Marcel Hoară.

În plus, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Sorin Frunzăverde a precizat că mai sunt firme interesate și de alte localități din județ. „La Oravița, o firmă este interesată de exploatarea uraniului”, s spus șeful forului județean.

Până atunci însă, lucrurile s-au concretizat numai la Moldova-Nouă, unde societatea Moldomin a fost preluată de Mineco. Aceștia vor exploata subteranul, după ce au participat la o licitație cu negociere directă. „Firma elveţiană Mineco este cea care şi-a asumat caietul de sarcini, în care există un capitol special dedicat mediului şi care se referă la ecologizarea iazului de decantare de la Boşneac, ce se întinde pe o suprafaţă de peste 100 de hectare. În ceea ce priveşte iazul Tăuşani, aici urmează o activitate intensă de plantare, pe o suprafaţă de 20 de hectare. Indiferent de momentul în care începe extracţia de cupru, firma elveţiană va investi 45 milioane euro, doar pentru mediu”, a precizat prefectul de Caraș-Severin, Octavian Ţunea, imediat după ce ANAF a scos la vânzare societatea.

Stiri Timisoara si Resita publicitate online casa alex general 8 nov black friday 2024 1000x200

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/