Minciuna are picioare scurte! Amenzi de 9.000 de lei pentru doi martori mincinoși într-un proces

Doi lugojeni sunt nevoiți să achite o amendă de 9.000 de lei, stabilită de către judecători, după ce aceștia din urmă au descoperit că respectivii au încercat să inducă în eroare instanțele de judecată.

Speța privea un dosar în care o altă persoană a fost prinsă de polițiști conducând fără documente și număr de înmatriculare valabil un autoturism adus din Germania.

„Prin rechizitoriul emis de Parchetul de pe lângă Judecătoria Lugoj și înregistrat pe rolul Judecătoriei Lugoj, B.C. a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de conducere a unui vehicul neînmatriculat, cu număr fals de înmatriculare și uz de fals. Au fost audiați în calitate de martori S.S.I și M.M.R, care au dat declarații necorespunzătoare adevărului, încercând să-l favorizeze pe numitul B.C. Astfel, inculpatul M.M.R a precizat în faza urmăririi penale în mod detaliat cum a vândut autoturismul marca VW Golf neînmatriculat lui B.C. (pe care îl cunoștea), iar ulterior, în faza cercetării judecătorești, și-a schimbat depoziția (fără un motiv plauzibil), declarând că de fapt autovehiculul susmenționat l-a înstrăinat unei alte persoane, și nu lui B. C. (f. 22-25). Celălalt inculpat, S.S.I., a relatat în mod mincinos că ar fi asistat la achiziționarea autoturismului marca VW Golf pe care B.C. l-a achiziționat de la o persoană având vârsta între 40-45 ani (f. 26-27)”, se precizează în sentință.

Astfel, Judecătoria Lugoj l-a condamnat pe inculpatul M.M.R. la o pedeapsă de 9.000 de lei amendă penală (300 zile-amendă*30 lei/zi) pentru săvârșirea infracțiunii de mărturie mincinoasă, faptă prevăzută și pedepsită de art. 273 alin. (1) C.p., aceeași pedeapsă fiind aplicată și inculpatului S.S.I, măsura fiind menținută și după contestația făcută la Curtea de Apel.

În cazul în care nu vor achita amenda de 9.000 de lei, cei doi martori dovediți mincinoși vor trece la executarea a 300 de zile de închisoare.