Milioane de euro „făcuți cadou”. De cine, pentru cine și de ce?

Oamenii de afaceri, atât din mediul public, cât și din cel privat, au beneficiat de sume de bani cu multe cifre. Nu este vorba de orice fel de bani, vorbim despre valori nerambursabile, de luat în considerare. Curajul și perseverența necesare pentru a contracta acești bani, ambiția implementării unor proiecte europene la Reșița începute sau finalizate deja, rodul muncii lor, toate merită lăudate și apreciate.

Turul proiectelor de succes, organizat de mai mulți reprezentanți din cadrul ADR Vest, a început prin a fi prezentate două firme din mediul de afaceri privat al Reșiței și s-a terminat prin vizitarea uneia dintre cele mai bune școli din oraș. De asemenea, s-a făcut un „update” la stadiul în care se află execuția lucrărilor din centrul orașului și promenada situată de-a lungul Bârzavei.

Prima societate privată vizitată a fost Romcret Servcom S.R.L., un service auto deschis la începutul acestui an. Valoarea finanțării nerambursabile la contractare a fost de 883.865,4 lei. „Am început demararea proiectului cu un consultant și proiectant în toamna anului 2016. Am depus proiectul, am semnat contractul de finanțare și s-a început construcția. Proiectul constă în construcția atelierului, a clădirii administrative, o magazie de piese, vestiar și sală cu centrală termică. După ce am construit atelierul, am trecut la echiparea acestuia. Am achiziționat, cât am putut, echipamente de ultimă generație. Am pornit pe conceptul de nou, de economie de energie, de modern, echipamente de ultimă generație.”, ne spune întemeietoarea afacerii, Claudia Crețan. Valoarea finanțării nerambursabile la contractare a fost de 588.722,94 lei.

A urmat sala de fitness din Reșița, Superfit S.R.L., înființată de Alexandru Borza. „Am achiziționat prin bani europeni nerambursabili echipamente moderne de fitness. Acestea se adresează unui public larg, pentru că, așa cum știm cu toții, în sălile de fitness clienții au diferite obiective: unii vin să arate bine, alții vor să facă mușchi sau vin să slăbească. Mai sunt cei care vin, pur și simplu, pentru a-și menține o stare bună de sănătate și de funcționare a organismului. Dorim să satisfacem nevoile tuturor categoriilor de clienți care frecventează sălile de fitness. Ne bucurăm că la Reșița am reușit să echipăm o sală cu echipamentele acestea moderne și în foarte bună stare de funcționare.”, declară acesta.

A fost vizitat și Colegiul Național „Traian Lalescu”, unde Primăria Reșița are în derulare proiectul de reabilitare. Acesta cuprinde reabilitarea celor 3 corpuri de clădire: sala de sport și cele două corpuri de școală. Proiectul prevedere reabilitarea termică, dar și recondiționări în interior pentru a aduce școala la stadiul dorit. „Primăria a depus proiecte pentru toate unitățile de învățământ superior din Reșița. Acesta este, practic, primul proiect depus și primul proiect care se va finaliza, estimăm noi, undeva în martie anul viitor. Cumulat, vorbim despre o investiție de aproximativ 12 milioane de euro.”, ne spune directorul executiv Proiecte Europene, Grațian Dobre.

City-managerul orașului, Vasile Paul, adaugă: „Până acum s-au executat toate lucrările de termoizolare exterioară, inclusiv partea de finisaje, atât la pereți, cât și la partea de terasă. S-a refăcut rețeaua de canalizare, s-au turnat șapele în vederea montării pardoselii din linoleum, special pentru sălile de sport. S-au refăcut inclusiv grupurile sanitare. Suntem într-un termen de execuție foarte bun. Urmează ultimele rectificări, dar, în momentul de față, suntem într-un stadiu de peste 90% gata. Acoperișul, termoizolarea podului, ușile sunt montate, termosistemul exterior este finalizat. În interior se lucrează la instalații și la finisaje. Și aici, stadiul lucrărilor este avansat și avem toată încrederea că se va încadra în termen constructorul . Chiar vreau să îi aduc mulțumiri constructorului pentru calitatea lucrărilor și pentru implicare. Termenul de finalizare este luna martie, dacă nu mă înșel, dar la stadiul în care suntem acum, este foarte posibil să termine cu o lună, două mai devreme. În final, s-au prevăzut niște automatizări deosebite pentru reglarea a tot ceea ce înseamnă iluminat și energie termică, cu senzori care vor automatiza integral partea de consum de energie electrică și de căldură. Urmează să se monteze în perioada imediat următoare niște panouri fotovoltaice, un sistem destul de evoluat. Se vor monta pe niște piloni, panouri, ce se vor roti în mod automat după soare pentru a capta energia maximă posibilă”.

Specialist în Relații Publice al ADR Vest și organizatoare a vizitei la Reșița, Alina Strugariu a încheiat turul proiectelor de succes realizate cu fonduri europene cu mult entuziasm, alături de echipa sa: „În cadrul acestui tur al proiectelor finanțate prin Regio Programul Operațional Regional 2014-2020, județul Caraș-Severin este al doilea, din regiunea de vest a țării, pe care îl vizităm. Ne bucurăm să vedem multe proiecte în județul Caraș-Severin. Mai exact, 69 de proiecte au fost contractate până acum, cu o valoare totală a finanțării, nerambursabilă, de 146 de milioane de euro. Încă 47 de proiecte se află în evaluare sau în precontractare, aici intră și proiectele depuse în cadrul apelurilor pe SUERD – Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării. Sunt multe proiecte și organizăm aceste tururi pentru că ca toată lumea să vadă ce înseamnă această oportunitate – finanțările europene pentru dezvoltarea regiunii noastre. Dacă discutăm despre județul Caraș-Severin, sunt proiecte care vizează modernizarea unor drumuri și a transportului în comun. De exemplu, la Reșița vom avea din nou tramvaie sau la Bocșa vor fi autobuze electrice. Sunt și proiecte care vizează zona de patrimoniu, de infrastructură. Ne bucură că avem multe proiecte de reabilitare energetică; este o componentă importantă a acestui program care va continua. În Reșița, vor fi reabilitate grădinițe, școli, spitale. Am ales două proiecte ale administrației reșițene: un proiect foarte important, discutăm despre o valoare a finanțării nerambursabile de 10 milioane de euro. Discutăm despre revitalizarea zonei centrale a Municipiului Reșița. Un proiect care are 3 componente, una fiind deja gata. Administrația reșițeană și reconstructorul deja se apucă și de celelalte două componente. Sperăm să vedem realizat acest proiect curând. Colegiul Național «Traian Lalescu» este o clădire reabilitată energetic printr-un alt proiect cu finanțare europeană. Multe altele sunt într-un stadiu incipient, lucrurile merg înainte, sunt dinamice și sperăm să fie constructori și să înceapă execuția la toate aceste proiecte”.

Consilier în cadrul Primăriei Reșița, Sorin Dumitru a povestit și el despre proiectul de reabilitare din centrul orașului, unde lucrările ar începe în maximum o lună de zile.

Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020 este unul dintre programele operaționale elaborate de România și adoptate de Comisia Europeană, fiind finanțat din Fondurile European pentru Dezvoltare Regională (FEDR).

Până în prezent, în cadrul POR 2014-2020, la ADR Vest, au fost depuse 1.201 proiecte, valoarea finanțării acestora fiind în cuantum de 1.503,85 milioane euro.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/