Mii de români vor intra în țară la noapte! DSP Timiș asigură triajul epidemiologic la vama Cenad!

Potrivit ministrului român de Externe, Bogdan Aurescu, aproape 6.000 de români urmează să intre în țară în această noapte prin patru puncte de trecere a frontierei printre care se află și vama Cenad din județul Timiș.

Ungaria și-a închis granițele de la începutul acestei săptămâni, astfel că românii au rămas blocați la granița cu Austria. În urma insistențelor Ministerului Afacerilor Externe, țara vecină a deschis un coridor special de tranzitare în intervalul 17 martie ora 21.00 – 18 martie, ora 5.00, ora Ungariei. „Astfel, cetățenii români vor putea reveni în România pe traseele rutiere indicate de autoritățile ungare, urmând să fie redirecționați către patru puncte de frontieră pentru intrarea în România, respectiv: Nădlac 1, Nădlac 2, Borș și Cenad”, a transmis Grupul de Comunicare Strategică. Ministrul a mai spus că nu sunt numai români din Italia, ci și din Spania, Austria, dar și din alte țări din vestul Europei.

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Timiș au spus, la rândul lor, că în această noapte vor fi puși la dispoziție 9 specialiști meniți să asigure triajul epidemiologic prin punctul de trecere a frontierei Cenad. „Acesta este personalul alocat, dar sunt pregătite și persoane care să suplimenteze la nevoie”, a transmis Cornelia Bubatu, purtătorul de cuvânt al DSP Timiș.

Toți românii care vor intra în țară vor fi plasați fie în carantină, fie în izolare la domiciliu. Carantina se impune în cazul celor care se întorc din țări în care au fost înregistrate peste 500 de cazuri de COVID-19.

Ministerul Afacerilor Externe mai transmite că posibilitatea de tranzitare a Ungariei dinspre Austria, în vederea revenirii în România, este o măsură unică și este valabilă doar în acest interval. Totodată, MAE face apel la cetățenii români să dea dovadă de calm și responsabilitate, să urmeze cu atenție instrucțiunile autorităților ungare și regulile rutiere astfel încât să revină în siguranță în țară.