Aproximativ 4.800 de dascăli afiliați Sindicatului „Spiru Haret” din Timiș sunt în grevă de avertisment, miercuri dimineață, între orele 11 și 13. Lor li se adaugă și alte câteva sute de angajați din învățământ, angajați afiliați Sindicatului Preuniversitar „Paul Popescu Neveanu” și de la Sindicatul Învățământului Preuniversitar Timiș.
Profesorii și personalul nedidactic aflați în grevă de avertisment și-au oprit activitatea în intervalul orar 11-13. Aceștia îi supraveghează pe copii, în sălile de curs, dar profesorii nu susțin activitate didactică în această perioadă. În plus, ei poartă un ecuson ca semn că participă la această acțiune, insignă pe care scrie: „Uniți suntem puternici!”
Sindicatul „Spiru Haret” are în Timiș aproximativ 4.800 de persoane afiliate. La Sindicatul Preuniversitar „Paul Popescu Neveanu”, din cei 800 de membri din 70 de școli, circa 40% au semnat pentru acțiunea de protest. Iar la SIP Timiș, din cei 856 de membri, 683 și-au manifestat intenția de a se alătura protestului.
„Elevii stau în clase și sunt supravegheați de cadrele didactice care le explică motivele acestei acțiuni de protest. Nemulțumiri sunt foarte multe. În primul rând este chestiunea cu mărirea salariilor, că nu se respectă Legea 153, a fost prorogată de Guvernul României de două ori, respectiv în 2020 și în 2021, începând cu 1 septembrie când trebuia să avem măriri salariale. E vorba de faptul că prim-ministrul nu vrea să ne primească la discuții pentru a-i prezenta problemele. Nu se alocă 6% din PIB pentru învățământ, în acest an, spre exemplu, avem 2,29% din PIB, ceea ce mi se pare infim față de necesarul de posturi, de probleme care există în sistemul de învățământ.”, a declarat Virgil Popescu, președintele Sindicatului „Spiru Haret” din Timiș.
Sindicaliștii din învățământ spun și că salariul mediu este cu 30% mai mic decât cel din administrația publică, iar cuantumul sporurilor sau al indemnizațiilor este limitat, fiind raportat la un alt salariu de bază, „istoric”, decât cel efectiv în plată. În plus, nu au fost plătite orele suplimentare pentru munca prestată de personalul didactic auxiliar și nedidactic peste timpul normal de muncă.
„Să nu uităm că salariații din învățământ nu au protestat vehement când au scăzut salariile cu 34,4 %, neaplicându-se Legea 221 și s-au tăiat 25% plus sporurile, dar nici curentul și gazul nu s-au scumpit atât de mult ca în prezent. Dacă vor rămâne gazul și curentul la cifrele anunțate, mulți români nu vor mai avea bani nici de măști, după ce achită facturi imense, iar de teste ce să mai zic… Semnalele din țară arată clar că demersurile vor continua în perioada următoare, până la soluționarea problemelor cu care se confruntă salariații din învățământ.”, se arată într-un comunicat semnat de profesorul Radu Bilavu, președintele Sindicatului Preuniversitar „Paul Popescu Neveanu” Timiș, organizație sindicală județeană afiliată la F.S.L.I.
În cazul în care acțiunea sindicaliștilor din educație nu are ecoul scontat, dascălii ar putea recurge și la grevă generală.