Mii de cărășeni ar trebui vaccinați gratuit împotriva gripei, dar lipsesc vaccinurile!

În urma analizei Ministerului Sănătății, a fost stabilit un număr de aproximativ 35 de mii de cărășeni ce fac parte din segmentul de populație predispus la contactarea unei gripe. Aceste persoane ar trebui să beneficieze de vaccinare gratuită, însă deocamdată au ajuns doar în jur de 18 la sută din fiole.

În fiecare an, odată cu începerea sezonului rece, se stabilește partea din populație care ar putea să contacteze virusul gripal, parte care mai apoi va beneficia de vaccinare gratuită. Astfel, în Caraș-Severin s-a constatat că peste 34 de mii de persoane sunt considerate cu risc de a dezvolta complicații datorate gripei. Cu toate acestea, până în momentul de față doar 6200 de fiole pentru vaccinare au ajuns în județ.

Pentru prevenirea apariției unor epidemii de gripă sezonieră, prin politica sa de sănătate publică, Ministerul Sănătății asigură în fiecare an vaccinarea gratuită a unui segment important de populație predispus la contactarea bolii și apariției unor complicații. Deși au fost identificate peste 34 de mii de persoane la noi în județ, din cauză că licitația pentru achiziționarea vaccinului s-a finalizat abia în urmă cu câteva săptămâni, prima tranșă de vaccinuri au ajuns ieri”, explică dr. Mircea Borcău, medic primar epidemiologie. Prima tranșă constă în 6200 de fiole, iar a doua tranșă, ce se așteaptă până la finele lunii, va ajunge tot la același număr. Așadar, puțin peste 12 mii de fiole ar trebui să ajungă la vaccinarea a aproximativ 35 de mii de oameni.

Vaccinuri din fonduri proprii

O altă soluție, care a fost aplicată și anul trecut de către Direcția de Sănătate Publică a județului, este cumpărarea din resurse proprii a vaccinului astfel încât acesta să ajungă la toţi cei vizaţi. „Anul trecut am cumpărat din fondurile proprii ale Direcției de Sănătate Publică aproximativ 17 mii de fiole pentru vaccinare. Sperăm să avem posibilitatea să suplimentăm și anul acesta numărul fiolelor”, mai adaugă medicul Mircea Borcău.

Cine sunt cei 34 de mii de cărășeni

Din grupul vulnerabil căruia i se recomandă vaccinarea antigripală fac parte persoanele cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 64 de ani care suferă de afecțiuni cronice pulmonare, renale,hepatice, neurologice, de asemenea, gravidele, medicii din spitale și personalul auxiliar și persoanele care au sau depășesc vârsta de 65 de ani.