Mihai Gafencu, despre Caraș-Severin: „A depășit statutul de județ problemă ca mortalitate infantilă”

nou nascut
untitled design set 970x90 px

Cea mai mare satisfacție apare atunci când se văd rezultatele. Un exemplu în acest sens se găsește chiar în peisajul bănățean. Datorită implicării Organizației Salvați Copiii, dar și a colectivelor medicale bine pregătite, județul Caraș-Severin nu se mai află în top cu o rată mare a mortalității infantile.

În mai bine de un deceniu de campanii, Salvați Copiii a dotat unitățile sanitare din vestul țării cu peste 116 echipamente necesare supraviețuirii nou-năsuților. Valoarea acestora este de peste 775.000 de euro, multe dintre ele fiind distribuite în Reșița, Oravița, Moldova-Nouă și Caransebeș.

„Au început să apară și motivele de satisfacție. Chiar în peisajul bănățean avem în sfârșit un județ care a depășit statutul de județ problemă ca mortalitate infantilă, care se adresează sugarilor și primului an de viață. Așadar, județul Caraș-Severin mai ales prin orașul Reșița, unde avem o dotare constantă și niște specialiști foarte buni, plecați din școala timișoreană au adus Carașul de pe ultimele locuri din țară în primele locuri ca supraviețuire a nou-născuților, ceea ce înseamnă că atunci când generația tânără are cu ce să lucreze, apare un rezultat imediat. Cazurile extreme erau trimise la Timișoara. Uneori poate prea târziu, pentru că îi depășea tehnic situația. În continuare vreau să îi sprijinim și m-am bucurat foarte mult că s-a văzut rezultatul unei munci constante. Și nu cu isterie, nu cu 10 presari în spate, ele se fac decent, frumos și așteptând răsplata, rezultatele. Ca pe orice lucru temeinic pe care îl faci în viață. De la farmacologie până la medicină sau ajutor în cadrul unui ONG”, a spus medicul Mihai Gafencu, președintele Organizației Salvați Copiii.

Principala cauză a mortalității infantile este prematuritatea. Copiii prematuri au mari șanse de supraviețuire și recuperare, dar doar dacă maternitatea în care se nasc dispune de aparatură medicală adecvată unei intervenții rapide.

publicitate ziar expresb 1000x100

În dotarea secțiilor de pediatrie, dar și a maternităților se pot implica companiile, prin redirecționarea a 20% din impozitul pe profit. Contractul de sponsorizare se poate trimite la adresa sustinator@salvaticopiii.ro și poate fi descărcat de pe site-ul Organizației Salvați Copiii.

Echipele Salvați Copiii din toată țara s-au implicat într-o sumedenie de proiecte în cei doi ani de pandemie. De la asigurarea unor materiale de protecție, la dotarea spitalelor cu echipamente și asigurarea de consiliere pentru micuții care au stat acasă.

„Au fost multe nevoi și mai toate s-au legat de viața copilului. Am ajutat medici de familie din anumite zone ale județelor care nu aveau, la un anumit moment, materiale sanitare banale. O mască FFP2 se dădea pe sub mână la mine în spital în urmă cu un an și jumătate. Și nu numai la mine în spital, ci în țară. Așa că am cumpărat cantități importante la nivel de țară și la nivel de oraș m-am preocupat personal să văd unde e nevoia mai mare și am ajutat. De la această activitate ne-am dus spre testare, am luat aparate pentru testare RT-PCR pentru zone în care existau echipele formate. În județele din vest am dorit să dăm un exemplu prin asta. Nu toate se văd și nici nu am ieșit în față pentru că erau momente în care trebuia să fim solidari, nu să ne facem reclamă. Cel mai firesc este să ajuți cu decență, nu cu gălăgie. Prin centrul de consiliere am asigurat intervenții telefonice pentru copiii care stăteau acasă și acolo nu cred că ne-am terminat treaba, am întrerupt-o, dar nu am terminat-o. Efectele vor fi masive la nivelul psihicului inclusiv la această generație de copii care a stat în casă. De la gălăgie la agresivitate verbală, de la frustrări acumulate, de la poziția în fața ecranului și tulburări de vedere gata dovedite deja. Toate acestea sunt încă ignorate la nivel sistemic și ca norocul, avem o pârtie deschisă și o colaborare veche cu actualul ministru al Sănătății de la care eu aștept foarte multe. Este un om inteligent și în pandemie a fost unul dintre piloni din punct de vedere al nivelului de înțelegere. Cred că se va orienta din ce în ce mai mult și spre partea aceasta”, a mai spus Mihai Gafencu.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/