Ziua Națională a Culturii Române a fost marcată în toate orașele județului. Ample manifestări au avut loc la Oravița, acolo unde cel mai vechi teatru din țară îi poartă numele, dar și la Reșița și Caransebeș.
La Reșița, acțiunile au fost organizate de Biblioteca Municipală, în timp ce Ziua Națională a Culturii Române a fost marcată la Caransebeș de Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță cu aportul cadrelor didactice de la catedra de Limba și Literatura Română a Colegiului Național ,,C.D. Loga” din municipiu.
Cu această ocazie a fost omagiat poetul național Mihai Eminescu printr-o expoziţie foto-documentară legată de viaţa şi activitatea artistică a marelui poet. De asemenea, liceenii au prezentat un colaj pe versurile lui Marin Sorescu și au recitat din opera lui Mihai Eminescu.
,,Inima trebuie să stea înaintea creierului, chiar dacă intelectul conduce, sau cel puțin să fie în echilibru”, spune profesorul Iordache Pătrășcanu, coordonatorul acțiunii. ,,Elevii au un talent deosebit și e păcat ca să-l piardă. Observ că sunt niște recitatori, dar și desenatori extraordinari. Liceul nostru din anul 2000 a născut un copil cultural pe care l-am botezat Repetabila Iubire. Ne-am bucurat în toți acești ani de sprijinul instituțiilor de cultură din oraș pentru organizarea acestei manifestări care acordă și premii în cărți și bani elevilor talentați. E vremea să predau ștafeta după atâția ani și cea care îmi urmează exemplul în susținerea acestei acțiuni este fosta mea elevă, actuală profesoară de limba română dr. Ariana Covaci”, a concluzionat profesorul Pătrășcanu.
La rândul ei Ariana Covaci a vorbit despre preocuparea elevilor pentru literatură și actorie: ,,Talentul elevilor noștri va fi pus în evidență de câte ori avem ocazia pentru că săptămânal, prin orele de la clasă, încercăm să le inspirăm dragostea pentru lectură. Anul acesta aducem în prim-plan o personalitate marcantă a spațiului literar bănățean, pe scriitorul Sorin Titel. Cu bunăvoința profesorului. univ. dr. Cornel Ungureanu din Timișoara am prezentat o comunicare despre cel care a scris romanul de succes Femeie, iată fiul tău, roman”, ne-a declarat prof Ariana Covaci.
De la muzeul din Caransebeș elevii s-au mutat pe scena Casei de Cultură, unde au prezentat un spectacol de cântec și poezie.