Mielul, la mare căutare în piața din Caransebeș. Cât scot din buzunar gugulanii pentru bunătățile de Paște?

Joia Mare este cu siguranță cea mai agitată zi din an pentru gugulani. În Piața Agroalimentară din municipiul Caransebeș au dorit să se aprovizioneze pentru sărbătorile pascale câteva mii de gugulani. Pe parcursul zilei, la mare căutare au fost mieii, produsele lactate și verdețurile.

Forfota a fost cu atât mai mare cu cât pe artera principală a pieței se efectuează lucrări de introducere a rețelei de apă și canalizare, astfel că parcările au fost insuficiente, iar traficul a fost îngreunat.

Dacă în săptămâna Paștelui catolic s-au vândut puțin peste 50 de miei, de astăzi și până sâmbătă se preconizează o vânzare de câteva sute de miei, prețul variind între 17 și 20 de lei/kg în asomatorul pus la dispoziție crescătorilor de animale, majoritatea din Poiana Buchin, Ilova sau Armeniș. Taxele percepute sunt 5 lei/cap şi 30 de lei/zi de măcelar (prestator), neschimbate din anul 2005. Punctul de sacrificare îndeplinește toate condițiile cerute de lege, existând aici inclusiv un asomator pentru miei.

Pentru prevenirea toxiinfecţiilor alimentare, se asigură asistență veterinară din partea DSVSA Caraş-Severin, cadre care supraveghează şi verifică permanent modul de respectare a condiţiilor sanitar-veterinare la punctul de sacrificare din piaţa centrală.

La categoria verdețuri, ceapa verde se vinde cu 1,5 lei legătura, ridichi 1,5 – 2 lei legătura, usturoi verde 2 lei legătura.

La sectorul de lactate se pot cumpăra: brânză dulce – 10-12 lei/kg, urdă – 10 lei/kg, caş de oaie – 20-22 lei/kg, caş de vacă 10-14 lei/kg, smântână (borcan) – 10-12 lei/kg, telemea de vacă – 12-15 lei/kg, brânză proaspătă de vacă – 10-12 lei/kg, brânză de oaie – 25-30 lei/kg, lapte 2,5 lei/l.