Metodele moderne pentru tratarea varicelor și a altor afecțiuni ale venelor, prezentate la Timișoara, la un congres cu peste 200 de participanți

Peste 200 de specialiști din cinci țări participă zilele acestea la Timișoara, la cel de-al XVI-lea Congres Român de Flebologie, un eveniment deja de tradiție în Banat. Timp de trei zile, participanții vor fi puși în temă cu tehnologiile moderne cu care se tratează problemele venoase, în special varicele, dar și problemele generate de tromboză.

Congresul are loc la Hotel NH și începe joi, la ora 13.00. Evenimentul va continua vineri și sâmbătă. Pe lângă participanții din România, mai sunt așteptați specialiști din Grecia, Portugalia, Italia și Ungaria. Pe lângă chirurgi, sunt invitați și cardiologi și dermatologi. Organizatorii congresului sunt Societatea Română de Flebologie, Universitatea de Medicină și Farmacie din Timișoara, Clinica I Chirurgie a Spitalului Clinic Județean „Pius Brînzeu” Timișoara și Asociația Medicală „Pius Brînzeu”. „Este o tradiție a clinicii noastre, l-am avut ca înaintaș pe Pius Brînzeu, cel care a fost părintele flebologiei moderne, urmat de profesorul Ignat, Teodorescu”, a explicat șeful Secției I Chirurgie, Sorin Olariu.

Strippingul – tehnică învechită pentru operațiile de varice

Participanții la congres vor afla despre noile metode prin care pacienții pot scăpa de neplăcutele varice. „Vom discuta despre tehnicile moderne de curățare a varicelor – tehnica clasică, strippingul este cam istorie – lasere, radiofrecvență, polimerizare, venasil, ablația mecanico-chimică a venei, ablație prin aburi. Din păcate, în toate spitalele se practică încă chirurgia clasică, pentru că tehnicile moderne necesită tehnologia și materiale de unică folosință sunt scumpe și nu sunt decontate de Casa de Asigurări. Diferențe este enormă, în primul rând în ceea ce privește durata de spitalizare. Cu metodele moderne vii, te operezi dimineața și pleci după-masa. Apoi, durere post-operatorie, la procedurile clasice durerea e mult mai mare, hematoame, după ce se smulg venele, rămân hematoame. Din punct de vedere estetic nu se compară, rămân cicatrici după tehnicile clasice. După tehnicile moderne, rămân doar niște puncții”, a explicat chirurgul Sorin Olariu.

La Spitalul Județean din Timișoara, o parte din tehnica modernă se aplică, deoarece există aparatura. „Avem un laser endovenos, un aparat de radiofrecvență, aparat de criostripping. Din 2013 eu practic criostrippingul. Este o metodă care îngheață vena, care apoi se extrage. Dacă e să facem comparație, iarna, când pui mâna pe clanța rece, mâna se lipește. Noi înghețăm venele la -85 de grade, cu azot lichid. Este o tehnică excepțională”, a precizat șeful Secției I Chirurgie.

Pacienții neglijează problema varicelor

Incidența problemelor venoase este dublă la femei față de bărbați, iar mulți pacienți neglijează varicele în faza incipientă, până nu încep durerile și problemele de picioare umflate. „Cam 30% din populație are o boală venoasă. Sigur, sunt mulți nediagnosticați. Varicele sunt o afecțiune care nu te omoară, dar care în timp te infirmează. Și atunci oamenii neglijează această patologie și vin în stadii foarte avansate. Varicele sunt ereditare”, a mai adăugat Sorin Olariu.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/