Metodă inedită de integrare a migranților: club de gătit pentru femeile refugiate

Asociația Nevo Parudimos din Reșița, împreună cu Asociația AIDRom din Timișoara, implementează un proiect pilot în România de predare a limbii române pentru migranți printr-o modalitate inedită: un club de gătit.

Clubul de gătit își desfășoară activitatea lunar în Timișoara și este adresat femeilor migrante stabilite în zona de Vest a României. La fiecare întâlnire, femeile sunt rugate să aducă o rețetă de gătit și să o prezinte grupului, în limba română. După care, împreună cu lectorul AIDRom, se alege rețeta cea mai interesantă și care poate fi gătită, se cumpără alimentele. Gătitul are loc la sediul Asociației AIDRom din Timișoara.

„Doamnele care participă la clubul de gătit vin și la cursul nostru intensiv de limbă română. Este foarte important ca ele să practice noțiunile învățate într-un mediu informal. Mai mult, aceste ore pe care le petrecem împreună la gătit creează și un sentiment de apartenență și le motivează să învețe limba română”, a declarat Simona Ilioni Loga, lector de limbă română.

Metoda „lunch clubs” a fost selectată din mai multe exemple de bune practici pentru integrarea refugiaților din Germania, Ungaria, Polonia, Bulgaria, România, Olanda, Austria și Finlanda, în cadrul proiectului strategic Networking Refugees, implementat de asociația Nevo Parudimos. Metoda folosită cu succes în Viena, Austria a fost inițiată de persoane private care au pus la dispoziție un buget pentru achiziția de alimente și un loc de întâlnire în locuințe private pentru a găti împreună cu femei refugiate și a practica și conversa în limba germană.

Costurile alimentelor pentru o masă nu depășesc suma de 100 de lei și sunt acoperite de Asociația Nevo Parudimos, prin bugetul aferent proiectului, proiectul finalizându-se până în luna octombrie 2018 a acestui an.

„Proiectul Networking Refugees caută modele de bune practici de integrare a refugiaților din țări europene care să poată fi multiplicate și creează o rețea de entități care lucrează în domeniul integrării migranților și în special al refugiaților, la nivel european, pentru schimburi de bune practici. Suntem încântați de colaborarea cu AIDRom și credem că acest tip de metode informale de învățare sunt eficiente și aduc rezultate”, susține Laura Turcu, manager proiecte Nevo Parudimos.

În anul 2017, în România, au fost depuse 4.820 de cereri de azil, iar 1.309 de persoane au primit un drept de ședere în țara noastră. Autoritățile locale, în parteneriat cu ONG-uri, organizează cursuri de limbă română și de cunoașterea de culturi pentru a integra persoanele care sunt refugiate. În Timișoara, comunitatea de refugiați nu depășește 100 de persoane, majoritatea dintre acestea lucrează, merg la școală și participă constant la activități derulate de organizații non-guvernamentale.

Proiectul strategic Networking Refugees are o durată de 2 ani, începând cu luna octombrie 2016 și este coordonat de către Volkshochschulen Wien (Școala pentru Educația Adulților din Viena) și este co-finanțat prin programul Erasmus+ al Comisiei Europene.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/