Mesajul unui medic timișorean care i-a întâmpinat pe români la vama Cenad: „Haideți să introducem carantina pentru toți și să îi facem țării un bine”

whatsapp image 2022 10 03 at 13.25.51 (2)

Un medic timișorean care a fost la vama Cenad din județul Timiș și a ajutat la trierea românilor întorși din străinătate a povestit experiența unei ture de noapte.

„Draga mea Românie, bună dimineața! De ce? Pentru că este timpul să te trezești!” – așa își începe povestea Tudor Pâvărnescu, medic cardiolog, proaspăt specialist. Aflat în linia întâi în lupta pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus, doctorul a făcut parte din echipa de medici care i-a consultat pe românii întorși din străinătate pe la vama Cenad. 

„Ora 20.00, îmi încep tura, mă echipez, numai cum eu știu și intru în cortul de triaj. La început, o atmosferă liniștită, calmă, cu o temperatură plăcută, cu oameni veniți din toată Europa. Pe parcursul serii temperatura începe să scadă și mă gândesc că acel cort albastru și frumos seamănă mai mult cu castelul din Frozen decât cu un loc de triaj. Iar apoi îmi liniștesc sufletul, dacă nu iau Covidu, sigur voi face o <<ușoară>> pneumonie. Timpul trece, vin oamenii încet, încet, iar experiența mea crește tot mai mult. Deja îți pot ghici locul de plecare numai din accentul pe care îl ai și credeți-mă, accentul de româno-italian se simte de la <<bună seara>> (pentru că, simplu, în italiană este <<buona sera>>.”, a scris medicul pe pagina sa de Facebook.

1000x100 (5)

Specialistul își continuă povestea spunând că trebuie susținută carantina pentru toți cei care vin de peste hotare deoarece există pericolul ca virusul să se răspândească în zonele rurale. Nu sunt puține cazurile în care oamenii au mințit la graniță că vin din alte zone și nici cele în care nu a fost respectată izolarea la domiciliu. 

„Tu, român, începi să completezi declarația, spui că vii din zona galbenă și intri în autoizolare (mulți întreabă cum se scrie: autoizolare sau autoizolație?), lucru foarte grav, din nou te trădează accentul. Nu zice nimeni că nu vii din Germania, Austria, Ungaria, dar acum 2-3 săptămâni unde ai fost? De ce vrei să fugi de carantină? De ce vrei să fii un posibil purtător de COVID pe care să îl duci în mediul rural acolo unde rata răspândirii nu va mai putea fi ținută sub control (vezi Italia, că acolo e patria ta). Povestea poate fi regăsită cu siguranță în toate vămile din vestul țării și ar putea fi rezolvată mult mai eficient. Haideți să susținem carantina pentru toți și să îi facem țării un bine. Haideți să fim și noi ca Grecia, să introducem carantina pentru diaspora și astfel, la vară, să mergem undeva la munte, la mare, la soare.”, a mai scris medicul.