Memorialul Revoluției: „A recunoaște Iașiul ca oraș-martir înseamnă batjocorirea memoriei eroilor din Timișoara!”

Reprezentanții mai multor asociații de revoluționari din Timișoara protestează față de o inițiativă legislativă depusă în Camera Deputaților prin care mai mulți parlamentari vor ca municipiul Iași să fie declarat oraș-martir al Revoluției din Decembrie 1989. 

Proiectul legislativ a fost inițiat anul trecut de 24 de deputați și senatori USR, neafiliați și PNL și PSD. A fost adoptat de Senat și se află pe ordinea de zi a Camerei Deputaților, for decizional. A primit raport favorabil de la Comisia pentru administrație publică din Camera Deputaților

„Acest demers inițiat de domnul senator Dan Lungu duce în derizoriu noțiunea de oraș-martir și bagatelizează jertfa eroilor martiri din Timișoara. Cunoaștem foarte bine evenimentele de la Iași și apreciem încercarea organizării unui protest care însă a fost sortit eșecului încă înainte de a începe. Tipărirea unor manifeste pe seama cărora încă sunt discuții și arestarea câtorva persoane pentru această acțiune, nu justifică acordarea acestui titlu de oraș-martir municipiului Iași! În expunerea de motive domnul senator Dan Lungu vorbește despre «manifestări curajoase de contestare a dictaturii» care ar fi trebuit să se concretizeze într-un protest iar mai apoi începutul unei revoluții. Însă chiar și inițiatorul proiectului recunoaște în aceeași expunere că această manifestare «ar fi trebuit să se desfășoare pe data de 14 decembrie a anului 1989», însă evident nu a mai avut loc.”, au transmis asociațiile de revoluționari din Timișoara, printr-un comunicat de presă.

leader board 728 x 90 px

Demersul din Timișoara este asumat de Asociația Memorialul Revoluției, Asociația Luptătorilor din Timișoara Arestați în Revoluție, Fundația Națională a Revoluției din Decembrie 1989 Timișoara și Asociația Victoria Timișoara.

„Stimați parlamentari semnatari ai acestui proiect de lege, cum puteți pretinde această recunoaștere de mare importanță pentru împrăștierea unor manifeste și o intenție?! Gândiți-vă la zecile de eroi din Timișoara care și-au dat viața pentru libertate! La sutele de răniți prin împușcare, alte sute arestate și bătute cu bestialitate de agresorii din Ministerul de Interne! A recunoaște Iașiul ca oraș-martir înseamnă batjocorirea memoriei eroilor din Timișoara! Solicităm cu fermitate respingerea acestui proiect de lege printr-o analiză corectă și evaluarea evenimentelor la justa lor valoare.”, au transmis revoluționarii.

În 2012, Camera Deputaților a respins o altă propunere legislativă inițiată de parlamentarii PDL privind declararea municipiului Iași „oraș inițiator al Revoluției din Decembrie 1989”.