Expropriere! Primăria Lugoj vrea platoul Casei de Cultură a Sindicatelor pentru a construi o parcare subterană

Primăria Lugoj are în vedere atât achiziționarea de imobile, cât și efectuarea unor exproprieri, una dintre acestea fiind cea a platoului Casei de Cultură a Sindicatelor.

„Platoul Casei de Cultură a Sindicatelor va fi expropriat. Mă refer la partea de construcții, pentru că terenul este al Primăriei Municipiului Lugoj. Acolo vom reface circulația și vom amenaja o zonă pietonală de mari dimensiuni. Îndrăznesc să cred că vom face și o parcare subterană. Vom vedea cât de eficientă ar fi, după ce vom face o analiză cost – beneficiu și vom vedea ce surse de finanțare avem. Comunitatea europeană, se știe, evită să finanțeze astfel de proiecte, pentru că orice parcare încurajează traficul auto, iar măsurile actuale și programele UE 2021 – 2027 merg toate pe protejarea mediului. Dacă nu se poate acolo, avem în vedere un alt loc.”, spune primarul Claudiu Buciu.

Pentru clădirea Casei de Cultură a Sindicatelor, dialogul administrației locale cu conducerea centralelor sindicale moștenitoare ale fostei UGSR nu a putut fi inițiat.

leader board 728 x 90 px

„Vom expropria toate construcțiile de pe platou, cu excepția clădirii, pentru că domnii de la sindicate nu vor să ne sprijine să achiziționăm edificiul. Pur și simplu refuză să discute cu noi. În mod normal, Casa de Cultură a Sindicatelor nu ar trebui să aibă venituri de pe un teren primit în folosință gratuită de la Primărie. Vom sesiza organele competente pentru ca orice activități comerciale să înceteze acolo. Nu mai dăm nicio autorizație! Terasa de acolo nu are autorizație din partea Primăriei. O să-i amendăm săptămânal, pentru a întrerupe activitățile în acel loc.”, a mai spus primarul Buciu.

Traficul din centru, descongestionat

Amenajarea de zone pietonale și corectarea traficului în zonă prin deschiderea de noi străzi au făcut obiectul unui proiect al fostei administrații, care urmărea același scop: descongestionarea traficului rutier în zona centrală. Actualul primar spune că va reevalua acest proiect pentru a vedea ce se poate aplica în continuare.

El admite că o idee bună rămâne „să avem circulația doar pe mal și să închidem strada Nicolae Bălcescu”. Cât despre exproprierea platoului, primarul spune că este doar o chestiune de timp, problema de ordin legal fiind inexistentă.