Membrii USR Timiș, nemulțumiți de un proiect ce va fi votat în ședința de Consiliu Local: „Ne opunem alături de alte mii de timișoreni!”

untitled design set 970x90 px

Soarta unui teren aflat în dreapta Primăriei Timișoara va fi decisă în cadrul ședinței de Consiliu Local care va avea loc mâine. USR Timiș nu este de acord cu Planul Urbanistic Zonal propus pentru că se dorește demolarea clădirilor istorice din zonă.

Pe terenul aflat în centrul orașului de pe Bega se află în acest moment un ansamblu înscris pe lista monumentelor istorice și o parcare privată, iar pe restul terenului nu există nicio construcție. Planul Urbanistic Zonal propus urmărește demolarea clădirilor istorice și construirea unei benzi auto.

„Trebuie să luăm în serios propunerile cu care vine acest Plan Urbanistic Zonal care în acest moment permite să se construiască aproape fără limite, cu o densitate foarte mare. Se va permite demolarea clădirilor istorice, se pot păstra doar fațadele. O parte a planului este ca pe o mică bucată de teren, cam 400 de metri pătrați, să se construiască încă o bandă auto acolo”, au transmis reprezentanții USR.

Aceștia susțin că se vor opune acestui proiect în contextul în care luptă pentru salvarea patrimoniului. „În acest moment avem aici două clădiri istorice importante: fostul Liceu de Arte Plastice și Inspectoratul Școlar care funcționează în fostul internat al liceului israelit. Împreună, aceste două clădiri formează un ansamblu care este și înscris pe lista monumentelor istorice. O altă mare parte a terenului nu are nicio construcție, iar momentan o bucată de teren este folosită ca parcare privată”, au explicat reprezentanții USR.

Proiectul a fost dezbătut și anul trecut, dar au existat nemulțumiri din partea cetățenilor și a mai multor instituții printre care Ordinul Arhitecților, Institutul Național al Patrimoniului, Mitropolia Banatului și Asociația Salvați Patrimoniul Timișoarei.

„Suntem fermi. Noi toți ne dorim o investiție în acest loc. Noi toți vrem să se dezvolte orașul, să fie revitalizate cartierele istorice, cu tot cu idei noi, construcții noi, cu arhitectură captivantă, interesantă, nouă. Dar acest lucru nu se poate obține cu buldozerul. Haideți să dezvoltăm acest loc special cu cap. Haideți să oprim acest Plan Urbanistic Zonal care va permite distrugerea clădirilor de patrimoniu. Noi suntem acum vocea oraşului, vocea locuitorilor care se opun distrugerii aproape fără discernământ, în detrimentul păstrării unor valori istorice care vor fi irecuperabile”, a declarat candidatul USR la Primăria Timișoara, Dominic Samuel Fritz.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/