Față în față s-au aflat astăzi administrațiile locale cărășene și reprezentanții Agenției de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit. Deși au existat câteva probleme în procesul accesării și implementării fondurilor europene, conducerile administrațiilor cărășene sunt mulțumite de banii europeni ce au ajutat economia din județ.
Un bilanț al fondurilor accesate de cărășeni prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2007-2013 a demonstrat că în județ au intrat 179 de milioane de euro, astfel că peste 1600 de contracte au fost semnate cu APDRP, iar speranțele sunt ca până la sfârșitul anului alte 900 de proiecte să fie contractate.
Printre problemele cu care au avut de-a face administrațiile locale, situație care a împiedicat ca mai multe primării cărășene să solicite fonduri europene, a fost cofinanțarea solicitată de unele proiecte. „Lucrurile nu stau atât de simplu și de frumos precum sună. România a accesat foarte puțin din fonduri din cauza lipsei de cofinanțare. Această deschidere a administrației locale de a contracta aceste fonduri trebuie susținută de un ajutor guvernamental. Se întâmplă acest lucru în alte țări, cum este Polonia, și ar trebui să se întâmple și la noi, pentru că Primăriile au luat credite, au de plătit rate ca să acopere cofinanțarea, totul dintr-un buget foarte mic”, a precizat Sorin Frunzăverde, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin.
Pentru că au existat multe cazuri în care fondurile europene nu au fost folosite corespunzător, în cadrul acestei întâlniri s-a adus în atenția primarilor prezenți importanța respectării contractelor. „Scopul acestei întâlniri este de a vă sensibiliza pe dumneavoastră pentru a înțelege importanța acestor programe naționale. Banii pe care Uniunea Europeană ni-i dă trebuie investiți cu folos și în scopul în care au fost alocați. Noi trebuie să tratăm aceste investiții cu foarte mare seriozitate”, precizează Nicolae Verindeanu, directorul Oficiului Județean de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit Caraș-Severin.
Numărul mare de proiecte accesate au bucurat oficialii județului. „Primarii au înțeles că doar din bugetul propriu al fiecărei localități nu vor reuși niciodată să aibă stații de epurare, canalizare și infrastructură”, a precizat Anton Paulescu, subprefectul județului Caraș-Severin.
Pe lângă acest eveniment, o caravană a Agenției de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit se află în centrul Reșiței de acum o săptămână și va poposi în fiecare localitate cărășeană pe parcursul lunii următoare pentru a oferi consultanță cu privire la proiectele și fondurile disponibile în Programul Național de Dezvoltare Rurală.