Vicepreședintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, medicul Dorel Săndesc a transmis un mesaj dur pentru cei care au protestat față de restricțiile impuse de autorități în contextul noului coronavirus și a celor care au scandat împotriva medicilor. Săndesc a fost prezent la Timișoara, la un manifest la care au participat mai mulți scriitori, oameni de cultură, reprezentanți ai societății civile. Cu toții au făcut un „apel la civilitate”.
Dorel Săndesc a spus că meseria de medic este cea mai grea din lume, aceasta fiind concluzia clară a unor studii internaționale. Meseria de reanimator, a mai spus el, este cea cu cel mai înalt grad de încercare, de stres, de impact fizic, de tentative de suicid și depresii.
„Nu sunt aici și nu reprezint o armată de îngeri. Suntem oameni și noi, cu slăbiciunile și păcatele noastre, practicând această meserie. Și știm că există și între noi abuzuri, devieri de la deontologia medicală și noi, marea majoritate a celor care lucrăm pe acest front, suntem primii care dorim ca aceste lucruri să fie sancționate punctual tocmai pentru a nu arunca această umbră majoră, nedreaptă, care se aruncă asupra întregului personal medical. Sindromul de burnout care caracterizează personalul medical există peste tot în lume.”, a declarat Dorel Săndesc.
În România, însă, a mai spus Săndesc, încercările sunt mai mari decât în alte țări, pentru că aici se înregistrează cel mai mic număr de doctori și asistente din Europa, raportat la numărul de cetățeni.
„În acest an am reușit prin diverse programe să dublăm numărul de paturi din ATI. Oamenii au rămas aceeași. Închipuiți-vă ce încercare s-a adăugat. Tot timpul sunt lipsuri în spitalele românești pentru că de când suntem în Europa suntem constant pe ultimul loc cu sistemul sanitar, cu cea mai proastă finanțare. Niciun partid nu a reușit să ne miște de pe acest rușinos loc ultim din Europa și asta e un stres suplimentar. Și poate mai mult decât oriunde, personalul medical din România este supus unei campanii teribile de injurii, agresiune, jignire, suntem făcuți în toate felurile. Suntem făcuți criminali, hoituri, escroci, șpăgari, acestea sunt cuvintele care se revarsă asupra noastră din cealaltă extremă a societății românești, partea întunecată a ei.”, a spus medicul ATI.
În context, Săndesc a transmis un mesaj „acelor oameni care ne înjură acum”.
„Dacă, Doamne ferește, ca orice om, veți ajunge să aveți nevoie de noi, vă spun atât: chiar dacă pe fruntea voastră ar sta scrise injuriile pe care le-ați aruncat asupra noastră, să știți că noi vă vom îngriji cât putem noi de bine, pentru că asta este noblețea acestei meserii. Vă vom îngriji pentru că cei mai mulți dintre voi sunteți de fapt niște suferinzi, niște bolnavi, manipulați grosier pe terenul unei lipse de educație, de cultură și a unei civilizații precare. O molimă teribilă care s-a dezvoltat în paralel cu pandemia v-a afectat mințile, conștiința, sufletul care au devenit niște glande oribile, ce nu sunt în stare să secrete decât ură, primitivism, sălbăticie și agresiune. Da, asta s-a adăugat pe toată încercarea teribilă la care am fost supuși și am plătit cu un preț teribil mulți, mulți dintre noi. Dar iată, chiar zilele acestea, sufletul tânăr și sensibil al unui coleg de mare, mare perspectivă, șef de promoție a cedat și tânărul Vlad a plecat dintre noi. Ce ați făcut voi cu această campanie, ați distrus singura punte pe care o puteți parcurge atunci când aveți nevoie de sănătate și de viață. Transfigurând o frumoasă poezie din copilărie, podul de piatră s-a dărâmat, a venit valul de ură și l-a luat, dar noi trebuie să tratăm și această molimă a societății românești.”, a explicat Săndesc.
În opinia medicului ATI, statul român are obligația să intervină „în această pandemie la fel de periculoasă”: „Este normal ca autoritățile statului să fie apărate, să nu se permită agresiunea împotriva lor, dar nu este normal oare ca un medic să nu fie lăsat sub ploaia de înjurături și pietre atunci când umblă în inima, creierul, plămânii unui pacient bolnav? Noi împreună vom face alt pod și mai frumos. Așa să ne ajute Dumnezeu.”
Zeci de scriitori, profesori, dar și medici, toți reprezentanți ai societății civile au ieșit marți după-amiază, în fața Primăriei Timișoara, în semn de protest față de manifestările anti-restricții care au avut loc la finalul lunii martie în orașul de pe Bega. Intelectualii din Timișoara resping mesajele xenofobe, anti-europene și amenințările antisemite care au fost transmite public la acele proteste.