Decesul asistentei din Măureni în Spitalul Județean de Urgență Reșița continuă să trezească emoții în rândul oamenilor care au cunoscut-o, dar și pe paginile de socializare. După articolele publicate în Express de Banat, medicul Cosmin Librimir de la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean, cel care s-a ocupat de caz, ține să clarifice lucrurile din punct de vedere medical.
Librimir spune că nu a acționat singur, ci alături de colegul său de la UPU, Emil Bunda, Iulian Bura de pe ATI și ortopedul Robert Vlăduțu, împreună cu mai multe asistente.
„În jurul orei 17.30 am fost anunțați prin stație, la cort, că va ajunge o pacientă de la Măureni, cu fractură deschisă de gambă, posibil contact cu Covid. A ajuns la noi la 19.22, era stabilă, am vorbit cu dânsa, avea dureri mari. Pe ambulanță a fost stabilă și nu a avut nevoie de perfuzie. Am dus-o în container pentru că puteam să-i dau căldură până venea ortopedul, i-am explicat că îi voi administra un medicament împotriva durerilor și a fost de acord. Apoi a început să se panicheze și am întrebat-o dacă pot să-i fac ceva de liniștire, ceea ce s-a și întâmplat. Am așteptat cinci, zece minute să-și facă efectul, dar nu mi-a plăcut cum se prezenta, chit că avea tensiunea de 50 cu 90, puls 120, aceasta înseamnă șoc hemoragic de gradul II, adică pierduse în principiu între 800 și 1.500 mililitri de sânge. Am recoltat analize, hemoglobina era de 9,3, normală e de 14.
Am dus-o în spital, ortopedul a coborât în jur de 19,45, a văzut-o, a curățat plaga, i-a luat tensiunea de la un deget al piciorului, era normală. S-a pregătit să intre în sala de operații, în timp ce i-am spus asistentei să luăm alte analize, să vedem dacă pierduse mult sânge, nu pierduse foarte mult, hemoglobina era de 8,7. Trebuie spus că la fracturile de tibie și femur emboliile pulmonare grăsoase reprezintă un risc. Ca și tratament se folosește corticoid, ceea ce a și primit, plus 2,5 litri ser și gelufuzin, recomandate în această situație”, ne-a explicat dr. Librimir.
Potrivit spuselor acestuia, lucrurile s-au precipitat brusc și în scurt timp pacienta a intrat în stop cardiac.
„La 2-3 minute după ce ortopedul a ieșit afară să se echipeze, pacienta s-a ridicat brusc în fund, a zis că nu are aer și s-a lăsat pe spate. În mai puțin de 15 secunde am intubat-o, iar în acel moment stomacul se relaxase și venise consimțul gastric în gură. Am început să o resuscitez, dar fără succes. Era și doctorul Bura de față, care înainte de întâmplare a încercat să-i prindă un cateter, nu i-a găsit vena, iar în momentul în care s-a lăsat pe spate nu a mai avut puls. Pe monitor nu a fost nicio tulburare de ritm, nimic, nimic. De la 14 cu 8 tensiunea, odată zero tot. De asta mă gândesc că a făcut embolie grăsoasă. Ca și argument, am o ionogramă luată cu două, trei minute de a se stopa pacienta, iar în altă ordine de idei, plaga arăta îngrozitor, probabil, în cădere de pe scară s-o fi lovit în geam, era circulară, nu avea cum să apară de la fractură. Am înțeles că s-a târât dintr-o cameră într-alta până a ieșit din casă, or, ca și tratament preventiv al emboliei pulmonare grăsoase, primul lucru se impunea imobilizarea fracturii, pacientul nu trebuia mișcat decât în anumite condiții și administrarea corticoidului de care vorbeam”, a spus medicul reșițean.
În problema mult discutată a prezenței coronavirusului în această poveste, dr. Librimir spune că femeia era pozitivă, recoltarea de Covid a fost făcută după deces, dar nu acesta a fost cauza morții.
„N-am luat-o ca și Covid, am trecut-o doar prin circuitul de Covid ca să fim siguri, dar nu asta a contat pentru mine. Dacă nu era povestea asta cu Covid, vă spun sincer că femeia intra direct în UPU și primea același tratament despre care am vorbit. Poate că s-a pierdut puțin timp cu Covidul ăsta, dar femeia oricum murea pe masa de operație, tot din cauza emboliei pulmonare grăsoase. În concluzie, femeia nu a murit de Covid, cu o mică observație, nu știm de cât timp era pozitivă. Covid dă o insurgență respiratorie, iar datorită acestui fapt, embolia pulmonară să fi explodat. Pacienta avea o predispoziție, dar dacă era sănătoasă, poate embolia nu ar fi fost atât de gravă pentru ea. În momentul producerii fracturii, cam 67% dintre cei aflați în această situație prezintă în sânge acei microbi emboli de grăsimi. Cum ea s-a târât până să ajungă în curte, procentul crește până la 95%. De asta cred că a murit de embolie pulmonară și nu de Covid”, a concluzionat medicul.
În cursul zilei de astăzi este așteptat rezultatul autopsiei.