Medicul Adrian Bădescu despre coronavirus: ,, E o epidemie de isterie în momentul de faţă”

Adrian Badescu

Medicul Adrian Bădescu, directorul Clinicii Medici’s din Timişoara, face apel la calm în rândul populaţiei când vine vorba despre coronavirus. Acesta spune că s-a format o ,,epidemie de isterie”, că nu există niciun motiv serios să intrăm în panică şi că este până la urmă un virus gripal, bolnavii vindecându-se în majoritatea cazurilor.

,, E o epidemie de isterie în momentul de faţă. În Italia oamenii sunt foarte calmi, iar lucrurile sunt sub control. Sunt mai multe tipuri de gripă. La fiecare val de gripă e un altfel de tulpină. Din această cauză nici nu există un vaccin unic pe care să-l poţi folosi ca protecţie oricând. De obicei, producătorii mari de vaccinuri prognozează că în anul următor va fi un anumit tip de tulpină. Atunci ei fac un anumit tip de vaccin care uneori asigură protecţie, uneori nu. În cazul coronavirusului, nu avem în momentul de faţă niciun vaccin pe piaţă. Probabil că va apărea destul de repede”, a precizat medicul Adrian Bădescu, directorul Clinicii Medici’s din Timişoara.

,, Evitaţi informaţiile neverificate!

De asemnea directorul Clinicii Medici’s îndeamnă ca oamenii să-şi asume un comportament responsabil, să se informeze corect, să evite informaţiile neverificate. E impotant să  folosească drept surse de informare site-urile organizaţiilor autorizate, precum World Health Organization sau Ministerul Sănătăţii şi nu social media sau grupurile sociale.

,,Atitudinea responsabilă e un lucru, pe când mediatizarea excesivă din surse ciudate e cu totul altceva. Populaţia trebuie să ştie să preia o ştire, să o citească. E cu totul altceva să te uniţi pe un site al Ministerului Sănătăţii sau într-un ziar în care un jurnalist îşi asumă şi semnează un articol. Dar sunt şi multe fake news. Sunt ziare în care nu există un titlu clar. Sunt grupuri de Facebook sau WatsApp în care circulă tot felul de mesaje pe care nu şi le asumă nimeni, a adăgat medicul Adrian Bădescu.

A apărut primul caz în România, dar acest lucru nu trebuie să alarmeze, spune medicul. Cazuri de moarte au fost la persoane în vârstă care sufereau de mai multe afecţiuni.

,,Periodic avem valuri de gripă. De data aceasta e mult prea mediatizat. Cazurile de moarte, dacă urmăriţi, sunt la persoane în vârstă cu afecţiuni multiple, cu probeleme cardiace, renale, respiratorii. Nu există un tratament în sine. Organismul se vindecă singur după ce trece perioada de boală. În spitale trebuie să stea persoanele care au afecţiuni multiple şi să asigure suport pentru afecţiunile lor de bază. În acelaşi timp trebuie să se asigure carantină şi izolare”, a adăugat directorul Clinicii Medici’s.

Măsuri de igienă în prevenirea bolii

Adrian Bădescu susţine că măsurile de igienă sunt foarte importante în prevenirea bolii şi anume: spălarea repetată a mâinilor, folosirea soluţiilor dezinfectante pe bază de alcool, evitarea atingerii feţei, dezinfectarea obiectelor comune, aerisirea încăperii.

În această perioadă, oamenii ar trebui să evite locurie aglomerate, precum mall-uri, cinematografe, aeroporturi, gări, mijloace de transport în comun, şi să evite contactul cu persoane bolnave sau suspecte. De asemenea, este indicat să consumăm cât mai multe ceaiuri, să avem o alimentaţie echibrată, bogată în vitamine.

În caz de semne de boală, febră, frisoane, tuse, rinoree, durere în gât trebuie să anunţăm cât mai repede medicul de familie şi este recomadată autoizolarea. Hidratarea este de asemenea foarte importantă şi este indicat ca persoanele care au febră peste 40 de grade, respiraţie dificilă, convulsii musculare sau stare generală alterată să sune la 112.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/