Acuzațiile deosebit de grave vin tocmai de la un coleg al medicilor respectivi, în prezent director interimar (din nou) al Direcției de Sănătate Publică din Caraș-Severin, Romeo Dumitrescu. Acesta cere explicații și chiar sancțiuni pentru cei care nu-și fac treaba așa cum trebuie. Ba mai mult, ia în calcul externalizarea unui compartiment al Spitalului în care se iau printre cele mai mari salarii.
Se pare că Romeo Dumitrescu, revenit de câteva zile pe scaunul de director al Direcției de Sănătate Publică din Caraș-Severin, întoarce armele împotriva colegilor săi din Spitalul Județean de Urgență Reșița. Acesta invocă starea de alertă pentru a regla niște disfuncționalități identificate la nivelul unității medicale. În acest sens, a transmis o dispoziție în atenția managerului interimar Waldemar Murgu, a directorului medical Jaro Marșalic, a directorului de îngrijiri medicale, asistent principal Aurelia Andrași și șefilor birourilor juridice și de personal prin care le dă mână liberă să acționeze împotriva celor care au un comportament nepotrivit la muncă.
Romeo Dumitrescu vorbește despre „o atitudine progresiv defensivă” în unele secții, cu medici care „tratează locul de muncă discreționar, fără nicio legătură cu disponibilitatea de care trebuie să dea dovadă față de actul medical: venire și plecare de la program neconforme cu ce e prevăzut în orarul de funcționare, întârzieri nejustificate în răspunsul terapeutic și, mai grav, refuzul nejustificat de examinări și explorări interdisciplinare, precum și riposte total deplasate în interrelația colegială, de lucru sau, cel mai grav, diagnostice superficiale, neconcordante cu suferințele bolnavilor”.
Atacul medicului Dumitrescu vizează direct Secția de Cardiologie 1, Secția Interne 1 și 2, Secția Pneumologie – Infecțioase, Compartiment CT și ECO și Anatomie patologică. Ba mai mult, referitor la ultimul compartiment directorul DSP propune externalizarea serviciului la „Clinica Timișoara”, considerând că angajații de la Anatomie patologică au „repetate stări conflictuale complet nejustificate, provocate de angajați cu diferite secții”. Romeo Dumitrescu cere conducerii Spitalului o analiză și o fundamentare economico-financiară între veniturile realizate pentru Spital de acest compartiment și cheltuielile salariale, materiale și pentru aparatură.
De abuzuri sunt acuzați și cei din UPU Reșița pe care le-ar face asupra medicilor din secții în gărzi și se atrage atenția asupra „tratamentelor și investigațiilor extinse la cazuri de afecțiuni cronice, posibil acutizate”.
Ca pedeapsă pentru medicii și asistenții medicali care „nu sunt cuminți”, Romeo Dumitrescu cere „sancționarea directă cu reducerea cu 10% a salariului”, după cei „în prealabil avizați”.
Directorul Dumitrescu atrage atenția că toate neregulile din spital au fost transmise prefectului Cristian Gâfu în 25 mai, iar acesta „și-a manifestat acordul față de aceste directive”.
Limbajul folosit este ambiguu și permite interpretări. Ce stări conflictuale au provocat angajații de la Anatomie patologică? Nu mai avem nevoie de acest serviciu? Care sunt abaterile celor de la UPU cu subiect și predicat? Și ce înseamnă angajați „avizați în prealabil”? Să fie tot o mână liberă dată celor din conducerea spitalului pentru a-i pedepsi pe angajații incomozi? Vă reamintim că în 11 mai șeful UPU-SMURD Reșița a fost schimbat cu un medic care nu avea pregătirea necesară funcției, dar a fost repus pe funcție după doar 24 de ore, în urma unor intervenții de la nivel central. Nimeni nu a răspuns până acum pentru luarea unei decizii care contravine legii.
CITEȘTE ȘI: Cine face legea în Spitalul din Reșița? Șeful de la UPU-SMURD, demis și repus în funcție după 24 de ore!