Medicii din Timișoara așteaptă flacoanele de Remdesivir și Tocilizumab pentru tratarea bolnavilor de COVID-19. „Știm că există o problemă la nivel național”

untitled design set 970x90 px

Spitalele din Timișoara încă nu au primit flacoanele de Remdesivir și Tocilizumab, folosite în tratarea pacienților diagnosticați cu COVID-19. Deși stocurile nu sunt epuizate, medicii se tem de o eventuală situație în care nu ar mai avea ce să le administreze bolnavilor.

Ministerul Sănătății a anunțat în 13 octombrie că a distribuit o nouă tranșă de Remdesivir în unitățile sanitare cu paturi care au în tratament pacienți infectați cu SARS-Cov-2. Este vorba despre 5.692 de flacoane de Remdesivir de 100 mg, din cele 24.160 de flacoane achiziționate printr-un contract subsecvent în urma Acordului- Cadru încheiat de Comisia Europeană cu firma producătoare pentru statele membre. „Medicamentul a ajuns în 98 de spitale din toată țara pentru tratarea pacienților infectați cu SARS-Cov-2, cu forme medii de boală. Criteriile de repartizare ale medicamentului au ținut cont de necesarul minim de flacoane/pacient tratat și de numărul pacienților internați, confirmați în secții și în ATI care necesită administrare”, potrivit unui comunicat de presă.

De altfel, în 14 octombrie au mai fost repartizate 2.240 de flacoane de Remdesivir în 49 de spitale din țară. La Spitalul Județean nu ajuns nicio cantitate în ultima săptămână. De altfel, există probleme și cu Tocilizumab, caz în care autoritățile din România anunțaseră că vor activa Mecanismul de Protecție Civilă al UE în vederea achiziționării acestui medicament.

publicitate ziar expresb 1000x100

„Într-adevăr, în ultimele luni au existat probleme în ceea ce privește aprovizionarea cu doi dintre cei trei agenți principali terapeutici utilizați în tratamentul infecției cu coronavirus. Este vorba despre Remdesivir și Tocilizumab. Remdesivir se eliberează prin DSP-uri de către Unifarm, distribuitor unic național, iar Tocilizumab are de asemenea un distribuitor unic, este cu circuit închis. Nu putem spune că nu au existat deloc, ci au venit porționate. În ultima săptămână nu au mai venit. Noi am făcut comenzi, dar știm că există o problemă la nivel național cu aceste două medicamente, însă ni s-a promis o rezolvare. Am înțeles că s-a cerut și prin intermediul Mecanismului de Protecție Civilă și așteptăm să primim acești agenți ca să nu mai stăm cu stresul că poate nu ne mai ajung pentru toți pacienții. Cu cel de-al treilea agent, Favipiravir nu au existat probleme de aprovizionare. Nu este vorba despre o problemă locală, doar la nivelul unui spital”, a explicat Raul Pătrașcu, managerul celui mai mare spital din vestul țării.

Atât Spitalul Județean, cât și Spitalul „Victor Babeș” au în acest moment medicamente pentru tratarea bolnavilor de COVID-19, dar este nevoie de suplimentarea stocurilor.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/