Medicina primară a fost „dată uitării”, susține președintele Societății Timiș de Medicina Familiei. Noua strategie de dezvoltare a sistemului sanitar pune prea puțin accent pe acest domeniu.
Potrivit medicului Mihai Iacob, noua strategie va fi implementată în următorii opt ani.
„Am avut o întâlnire cu ministrul Sănătății în care s-a discutat o nouă strategie de sănătate care va avea o durată cuprinsă între anii 2022-2030. O perioadă care se va suprapune cu programul de investiții în sănătate. Am rămas cumva dezamăgiți din acest punct de vedere pentru faptul că nu s-a dat o importanță medicinei primare. Dacă vrei să refaci o reformă în sistemul medical românesc, de aici trebuie să începi. Ni s-a comunicat în ultima zi că nu mai au spațiu să ne primească și am intrat doar online. Cu greu am reușit să interacționăm cu cei din proiect. Eu cred că degeaba faci o strategie fără specialiștii din domeniu. Sunt specialiști în domeniul sănătății publice, dar noi am avut o strategie foarte frumoasă. O poveste care nu s-a îndeplinit. În acea strategie se dorea inversarea piramidei în sănătate publică. Adică medicina primară să fie baza piramidei, medicina din ambulatoriul de sănătate să fie mijlocul piramidei și spitalul să fie vârful piramidei. Așa este în toate țările europene”, a spus Dr. Mihai Iacob.
Așadar, medicii de familie vor realiza o strategie proprie care va fi ulterior înaintată decidenților din sistemul de sănătate.
„Medicina primară a fost subfinanțată în continuare și se pare că în noua strategie suntem supuși la același tratament. Fondurile există, dar acești strategi nu au gândit în profunzime lucrurile vizavi de medicina primară. Noi vom face o strategie proprie și vom insista să fie implementată așa cum este normal”, a mai spus Dr. Mihai Iacob.