Medici, juriști, sociologi și asistenți medicali, reuniți pentru a dezamorsa o bombă cu ceas!

Asistența medicală de lungă durată în cazul persoanelor vârstnice care trăiesc în România este ca o bombă cu ceas. Îmbătrânirea populației, cauzată de emigrarea intensă, a făcut ca nevoile în domeniul sănătății să se schimbe. Din păcate, legile, slaba finanțare și chiar dezinteresul nu îmbunătățesc deloc situația. Grupul de Lucru pentru Asigurarea Accesului la Îngrijirile pe Termen Lung s-a reunit pentru a stabili măsuri care să vină în sprijinul vârstnicilor. Grupul se bucură de ajutorul unor belgieni inimoși.

Tineretul pleacă din România, la fel și cadrele medicale. Așa se face că vârstnicii rămași în țară se confruntă cu lipsa îngrijirii pe termen lung. Nici legile nu ajută prea mult la capitolul acesta, birocrația fiind una dintre principalele probleme din România.

În încercarea de a găsi rezolvare acestei nevoi urgente a populației vârstnice, Grupul de Lucru pentru Asigurarea Accesului la Îngrijirile pe Termen Lung a avut săptămâna aceasta o primă întâlnire, la Alba Iulia. GLAAITL este un grup multidisciplinar format din medici, juriști, sociologi și asistenți medicali din cadrul: Asociației Caritas Alba Iulia, Asociației de Sprijin Mutual Slatina Timiș, Fundației Crucea Alb-Galbena Buzău, Asociației Medicale Române, Centrului Național pentru Studii în Medicina de Familie etc.

Până la finalul anului 2019, Grupul de lucru și-a propus:

  • Să atragă atenția atât decidenților politici, cât și populației asupra gravității acestui fenomen și a necesității identificării urgente de soluții;
  • Să creeze un cadru de discuție între actorii interesați, instituții cu responsabilități în rezolvarea acestui tip de problematici și furnizorii acreditați, pentru identificarea de soluții optime în rezolvarea acestei nevoi acute de servicii socio-medicale;
  • Să efectueze o analiză a cadrului legislativ existent și să identifice împreună cu actorii interesați măsuri pentru creșterea accesului geografic, financiar și temporal la serviciile de îngrijire pe termen lung, pentru persoanele vârstnice aflate în nevoie;
  • Să promoveze soluțiile identificate atât către decidenți politici, cât și către populație;
  • Să sprijine inițiative ale decidenților politici, dar și ale cetățenilor pentru soluționarea cu celeritate a acestei problematici cu care se confruntă populația vârstnică a României.

Demersul GLAAITL este sprijinit și de ADR Vlaanderen din Belgia. Voluntarii belgieni pedalează pentru al treilea an în cadrul campaniei „Pedalăm pentru vârstnici” pentru a sensibiliza opinia publică din România asupra necesității dezvoltării acestor servicii de îngrijire pe termen lung. Ei au avut ca punct de pornire Slatina Timiș și și-au încheiat traseul în Alba Iulia, la mijlocul lunii septembrie, după 7 zile și 1.000 km prin Caraș-Severin, Mehedinți, Gorj, Argeș, Alba.