La Reșița se cercetează Revoluția din 1989

1000x100 Cuib de vise 1000x100

La Reşiţa a fost inaugurat Centrul de informare şi documentare din cadrul Institutului Revoluţiei Române din 1989, având în vedere că municipiul de pe Bârzava este al treilea oraş liber de comunism, după Timişoara şi Lugoj.

Momentul a fost găzduit vineri de Sala de Ședințe a Palatului Administrativ din Reșița, în prezența președintelui Consiliului Județean Caraș-Severin, Silviu Hurduzeu și a președinților organizațiilor de revoluționari.

„Pentru activitatea institutului, al cărui obiectiv principal este istoria Revoluţiei Române, este foarte importantă existenţa unui centru de documentare şi informare aici, deoarece Reşiţa este al treilea oraş liber de comunism, în decembrie 1989, după Timişoara şi Lugoj şi care a sfidat regimul lui Ceauşescu, în condiţii foarte riscante, pentru că asta se întâmpla în 21 decembrie. Pe de altă parte, noi, cei de la IRRD, vom livra cărţi şi revista noastră, dar şi alte documentaţii spre centrul din Reşiţa, pentru a fi puse la dispoziţia reşiţenilor şi a celor din judeţul Caraş-Severin. De asemenea, Centrul de Cercetare şi Documentare ne va furniza nouă, celor de la Bucureşti, noi informaţii care se referă la istoria revoluţiei din Reşiţa, Caransebeş şi judeţul Caraş-Severin, devenind astfel o sursă importantă pentru cercetarea noastră”, a declarat directorul general al IRRD, Gelu Voican Voiculescu.

Totodată, Institutul Revoluției Române a venit în oraș și cu o donaţie de carte pentru Biblioteca Judeţeană „Paul Iorgovici”.

La centrul din Reşiţa vor fi adunate documente, imagini, interviuri de la oameni care au participat şi cunosc multe aspecte de la Revoluţie, date care nu au apărut până acum şi care dovedesc că municipiul este, într-adevăr, al treilea oraş din ţară care a ieşit în stradă.

STPT job 1000x200

„Mai mult decât atât, care dovedesc că Reşiţa nu a fost un oraş manipulat şi care susţine că aici a fost revoluţie, şi nu lovitură de stat”, a precizat reprezentantul Centrului de Cercetare şi Documentare din Reşiţa, Gogu Traian Sorca.

Importanţa existenţei unor asemenea centre în ţară este dată şi de perspectiva împlinirii, anul viitor, a 30 de ani de la victoria Revoluţiei din Decembrie 1989. El vine și ca o recunoaștere a meritelor revoluționarilor reșițeni în momentul decembrie 1989.

„Înfiinţarea unui asemenea centru este binevenită şi cred că este şi o recunoaştere a faptului că la Reşiţa, ca de altfel şi la Caransebeş, cele două municipii fiind Oraşe Martir, că Revoluţia a fost declanşată înainte de data de 22 decembrie, mai exact, pe data de 21 decembrie”, a afirmat, la rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, gazdă a evenimentului.

Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/