Medic specialist ATI: „Acest val patru este mult mai apăsător”

untitled design set 970x90 px

Secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă din țară sunt sufocate de pacienți diagnosticați cu COVID-19. La începutul acestei luni erau alocate puțin peste 1.400 de locuri, cu o rezervă de peste 100 care puteau fi activate. Medicii atrag atenția că resursa umană e limitată în ceea ce privește specialitatea de Anestezie și Terapie Intensivă, iar presiunea de pe secții poate fi luată doar dacă cetățenii se vaccinează.

Au existat zile în care, la Spitalul Județean din Timișoara, zeci de pacienți, diagnosticați cu COVID-19, așteptau în Unitatea de Primiri Urgențe. Jumătate dintre ei aveau nevoie de oxigen.

„Am avut, de exemplu, și peste 30 de pacienți în UPU, dintre care jumătate pot să zic aveau nevoie de terapie intensivă prin necesarul mare de oxigen. Din punctul de vedere al medicilor de Terapie Intensivă, acest val este mult mai apăsător în ceea ce privește numărul de infectări. Se vede și în raportările zilnice”, a explicat, pentru www.expressdebanat.ro, Georgiana Bobouțanu, medic specialist ATI în cadrul Spitalului Județean din Timișoara.

Doctorii atrag atenția că locurile de la ATI sunt ocupate în special de pacienți nevaccinați.

publicitate ziar expresb 1000x100

„La fel, am mai discutat despre faptul că cei vaccinați, aflați în intervalul șase – nouă luni, s-au infectat, dar au făcut forme ușoare, moderate cel mult. Nu negăm că nu sunt pacienți vaccinați în Terapie Intensivă, dar au foarte multe comorbidități asociate. E de înțeles deoarece COVID-19 decompensează și celelalte patologii și se produce decesul. Majoritatea celor vaccinați nici nu au nevoie de spitalizare. Trebuie să ne gândim că locurile în Terapie Intensivă sunt puține. Persoanele vaccinate fac forme moderate cel mult și nu ajung în Terapie Intensivă. Asta ne interesează. Locurile în spital sunt și ele o problemă, dar se pot organiza altfel, însă resursa umană și chiar financiară în Terapie Intensivă este problematică și nu e vorba doar de România. Sunt țări în care rata de vaccinare este de peste 90%. Într-adevăr există multe cazuri, dar numărul pacienților din Terapie Intensivă este mic. Au câteva zeci de cazuri grave pe zi, nu au sute, iar secțiile de Terapie Intensivă nu sunt suprasolicitate”, a mai punctat medicul.

Numai în 6 octombrie au fost înregistrate 14.744 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, numărul total ajungând la 1.303.900 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, dintre care 2.842 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. Peste 1.500 de pacienți erau internați la ATI.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/