Medic: „Să joci ruleta rusească cu propria ta viață, în momentul în care ai o modalitate de a te proteja, mi se pare cel puțin stupid”

adelina mibhaescu 2
stiri Timisoara si Resita publicitate online untitled design set 970x90 px

Medicii aflați în linia întâi n-au crezut că se vor confrunta din nou cu un val pandemic, având în vedere că în acest an s-a dat startul campaniei de vaccinare. Faptul că oamenii tratează cu indiferență această metodă de prevenție îi nemulțumește pe doctori.

În clădirea secției de Ortopedie a Spitalului Județean din Timișoara a fost deschisă din nou o zonă roșie. Conducerea unității sanitare a fost nevoită să apeleze la această variantă din cauza faptului că tot mai mulți pacienți, care au și alte patologii, sunt diagnosticați și cu forme moderate și severe de COVID-19.

„Deși folosim în continuare echipamentele recomandate de Organizația Mondială a Sănătății, măști FFP2, combinezoane, halate, cei mai mulți dintre noi avem deja doza a treia făcută și nu mai suntem atât de speriați. Iar asta pentru că, chiar dacă ne infectăm, boala va fi una extrem de ușoară. Cum s-a și demonstrat în cazul colegilor noștri, depistați pozitiv la determinarea de rutină. Din acest punct de vedere presiunea e mult mai redusă”, a explicat dr. Adelina Mihăescu, coordonatorul medical al zonei roșii din cadrul celui mai mare spital din vestul țării.

Mulți pacienți ar putea fi salvați, spune Adelina Mihăescu, dar ajung totuși pe patul de spital pentru că nu se protejează de acest virus. Situația este suportată cu greu de cadrele medicale, dornice să salveze viața fiecărui bolnav.

Stiri Timisoara publicitate ziar expresb 1000x100

„Dacă în valurile trecute colegii mei erau determinați să salveze lumea și să salveze în general pe toată lumea, pentru că știau că persoanele care au ajuns la noi au ghinion și noi suntem ultima șansă, în acest moment, printre colegii mei, există o mare mâhnire. E păcat de Dumnezeu să ai vaccinul, care te ajută să nu dezvolți o boală gravă, iar noi să vedem în continuare pe patul de spital bolnavi luptându-se pentru fiecare gură de oxigen. Nu vă imaginați ce înseamnă asta. Să vedem tineri de 30 de ani, de 40 de ani, care practic sunt degeaba la noi pe paturile de spital. Ar putea să nu fie, iar acest lucru este frustrant. Ne zbatem pentru fiecare dintre ei în continuare, dar cu o undă de părere de rău. Părerea de rău vine din faptul că nu reușim să îi convingem înainte să se îmbolnăvească. Este extrem de frustrant să vezi mămică de 40 de ani, care are copil de șapte opt ani, că mai respiră cu 30% din plămâni și știi că nu o să ajungă niciodată să aibă o calitate a vieții așa cum a avut-o înainte și dacă o va avea este nevoie de niște eforturi imense, după multă, multă recuperare și mult noroc. Toate astea ar fi fost evitate dacă s-ar fi vaccinat. Când îi întrebi de ce nu s-au vaccinat îți dau niște motive absolut triviale. Iar noi le primim cu părere de rău pentru că sunt vieți pierdute degeaba. Puteau fi evitate aceste tragedii”, a spus medicul Adelina Mihăescu.

Nu se cunosc toate mecanismele care stau la baza apariției unor forme moderate sau severe de Covid-19, motiv pentru care doctorii atrag atenția că dacă pacientul este tânăr și fără comorbidități, nu înseamnă că este scutit de o afectare pulmonară serioasă, dacă se infectează cu SARS-CoV-2.

„Nu se știe care sunt acei factori de risc ascunși, care conduc la o afectare pulmonară de 60% în cazul unui pacient de 40 de ani, teoretic în plină stare de sănătate, iar în cazul altuia, de 50 de ani vorbim doar de trei zile de febră. Să joci ruleta rusească cu propria ta viață, în momentul în care ai o modalitate de a te proteja, mi ase pare cel puțin stupid. Nu e vorba doar de tine. În jurul tău este o familie întreagă și nenorocești cel puțin trei, patru, cinci, șase oameni importanți din jurul tău. De ce să te gândești că doctorii ar vrea să omoare oameni? Nu vedeți că suntem epuizați? Ne-am săturat de Covid. Dorim să tratăm și alte patologii. Ne mascăm în halate, în cosmonauți, nu e ușor să lucrezi astfel. De ce să îți dorești să tratezi niște boli de plămâni la pacienți care au și boli de rinichi, de stomac? Să îți complici viața? Suntem epuizați, sistemul de sănătate este epuizat. Orice boală ar fi, în loc să apară la 10 oameni pe care poți să îi internezi într-un spital, apare la un moment dat la 1.000 de oameni pe care nu ai unde să îi internezi, dar la 20.000? Într-o zi în România? Dintre care 500 mor. 500 e un cimitir întreg. Și avem o soluție – vaccinul”, a mai spus Adelina Mihăescu.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/