Măsurile de protecție nu se mai respectă la fel ca înainte, spun medicii, iar acest lucru contribuie semnificativ la creșterea numărului de cazuri de COVID-19. În ultimele două zile au fost înregistrate peste 300 de noi infectări, ultima dată fiind raportate atâtea cazuri la sfârșitul lunii mai.
Purtarea corectă a măștii de protecție, spălatul pe mâini și distanțarea fizică au cam fost date uitării. Pe lângă apariția unor noi tulpini, dar și a faptului că populația nu se vaccinează, nerespectarea acestor reguli contribuie semnificativ la răspândirea infecției cu SARS-CoV-2.
„Am uitat deja și de distanțarea fizică. Masca este deja o ustensilă pe care o purtăm fancy la nivelul brațului. S-a vorbit și despre schimbarea măștii după un anumit timp. Acum pe căldură degeaba purtăm mască într-o zonă închisă, dacă transpirăm, dacă se udă, se deteriorează. Nu este suficient să o avem. Multă lume o poartă sub nas, sub bărbie de-a dreptul și atunci este evident că acestea nu mai sunt metode de protecție. Distanțarea fizică s-a cam pierdut, masca s-a pierdut de mult, igiena mâinilor s-a pierdut. Peste tot unde oamenii se întâlnesc în concediu uită de aceste bariere. Rata de vaccinare este foarte mică, ați văzut că România este pe ultimele locuri în Europa.”, a explicat Voichița Lăzureanu, medic la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara.
Mai mult, numărul de cazuri este mai mare decât cel raportat, iar asta pentru că multe persoane se testează acasă și nu se adresează medicului de familie pentru a putea fi luate în evidență.
„Este îngrijorător că majoritatea pacienților care se prezintă la noi la spital s-au testat acasă. Știau că sunt pozitivi, dar nu s-au declarat către medicul de familie, către DSP. Parte din ei nu au rămas acasă pentru că nu s-au simțit bine, au venit în contact cu alte persoane și s-au prezentat la spital ulterior. Chiar discutam de o persoană din Marea Britanie. Știa că are Covid-19, dar pentru că s-a testat acasă și nu a raportat nici în Marea Britanie a venit în țară bolnavă, cu cineva cu mașina și a venit în contact și cu cei de la frontieră, dar și cu multe alte persoane. Nici când s-a adresat serviciului de urgență nu a spus că este infectată. Cu aceste cazuri ne vom întâlni acum. Și în magazinele naturiste se pot găsi asemenea teste, oamenii iată că se testează la domiciliu, dar mai departe nu se adresează organelor de specialitate pentru a fi luați în evidență.”, a mai spus medicul Voichița Lăzureanu.
Potrivit autorităților, 43 de persoane erau internate miercuri-dimineață în spitalele din județul Timiș, în vreme ce șase pacienți, la ATI. Nu a fost raportat niciun deces, dar la nivel național au fost înregistrate opt.