Medic, despre eliminarea restricțiilor: „Probabil că decizia este legată de acea imunizare în masă”

masca in mana

Decizia de ieșire a României din starea de alertă și eliminarea bruscă a restricțiilor au condus la o ușoară creștere a numărului de cazuri de Covid-19, depistate în cabinetele medicilor de familie.

Totul s-a întâmplat prea repede, iar o posibilă ipoteză ar putea fi legată de imunizarea în masă a populației.

„A fost luată o decizie bruscă, abruptă, situația nou creată, instabilitatea aceasta politică a influențat emoțional populația și probabil și decidenții. Cred că puteam să nu scoatem această stare de alertă chiar așa brusc și puteam să lăsăm aceste mijloace de protecție individuală. Cred că a fost o greșeală din acest punct de vedere. În ultima perioadă, împreună cu colegii mei medici de familie din Timișoara și din județul Timiș am observat o creștere a incidenței pacienților și o pozitivare destul de rapidă a multor pacienți. Probabil că decizia luată de minister este legată de acea imunizare în masă prin boală. Încă de la începutul pandemiei existau țări cum este și Suedia unde epidemiologul șef de acolo, deși a fost criticat, a spus că într-adevăr vom scăpa de Covid sau va fi la stadiul de viroză respiratorie doar atunci când ne vom imuniza în masă. După doi ani, după ce ne-am chinuit se ajunge la această concluzie”, a spus dr. Mihai Iacob, președintele Societății Timiș de Medicina Familiei.

Medicii atrag atenția că masca de protecție trebuie folosită mai ales în magazine sau în spațiile aglomerate, cu atât mai mult în cabinete și spitale. De asemenea, nu este agreată nici eliminarea măsurii carantinării.

„Cred că purtarea măștilor în spații închise și respectarea distanței ar fi trebuit să rămână ca reguli importante alături de igiena mâinilor. S-au scos măsurile de carantinare. Dacă există un pacient care se îmbolnăvește de Covid, nu se mai carantinează membrii familiei, vor merge la serviciu, la școală și vor transmite mai departe boala. Noi recomandăm pacienților care ajung la cabinet să poarte masca, dacă este posibil FFP2 sau masca chirurgicală, dar și atunci când intră în magazine sau spații închise. Șansele de a te întâlni cu pacienții pozitivi este mult mai mare într-un cabinet medical”, a mai spus dr. Mihai Iacob.

Chiar dacă varianta Omicron nu este mai agresivă, persoanele cu comorbidități sunt supuse unui risc.

„Există riscuri mari pentru populația vulnerabilă. Sunt categoriile de pacienți cu diabet zaharat, cu obezitate, cu boli cardiovasculare, oncologice, hematologice, boli renale. Aceștia ar fi trebuit să fie protejați prin vaccinare în opinia mea. Nu se mai ține cont de profesioniștii din domenii și cred că este o decizie politică pe care o acceptăm până la urmă”, a explicat președintele Societății Timiș de Medicina Familiei.

Pacienții sunt rugați să înțeleagă faptul că în cabinetele medicilor de familie încă se face un triaj epidemiologic pentru limitarea răspândirii infecției.

„Noi încercăm să facem un triaj epidemiologic și să nu lăsăm pacienții acuți cu pacienții cronici, să nu lăsăm copiii alături de vârstnici. Încercăm să facem programări în funcție de aceste aspecte. Mulți pacienți nu înțeleg acest lucru, dar trebuie respectate niște reguli epidemiologice, elementare în țările civilizare. Sper că și noi vom deveni o țară civilizată”, a mai precizat medicul.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/