Comuna cărășeană se află cu cinci proiecte pe lista Ministerului Dezvoltării, proiecte care vizează modernizarea infrastructurii rutiere, dar și investiții în educație și sănătate.
Primarul Brian Filimon a făcut o radiografie atentă comunei pe care o conduce din vara anului trecut și a concluzionat că va avea foarte mult de muncă pentru a o aduce în rândul localităților civilizate. „Mă uit la Birda, care e o comună foarte dezvoltată, și îmi dau seama că suntem destul de în urmă ca și infrastructură, ca și dezvoltare”, a spus Filimon pentru expressdebanat.ro.
Cele mai mari probleme le generează starea drumurilor. „Am un proiect depus pe PNDL de asfaltare a 9 km străzi și reface de podețe, rigole și tot ce e nevoie. E vorba de 4,5 km pe Măureni și tot atâția pe Șoșdea. Am pregătiți deja alți 6 km, dar vreau să luăm lucrurile pas cu pas. Asfaltarea străzilor e prioritară, avem probleme cu podețele și rigolele. Comuna a fost foarte bine pusă la punct de etnicii germani, dar de atunci nu s-a mai pus mâna deloc. Acum încercăm să reabilităm. La ploi apar inundații și atunci e nevoie de o asfaltare cu rigole, cu podețe, cu tot. La Șoșdea avem probleme cu apa, am avut inundații foarte mari. O parte a fost deja rezolvată, s-au ridicat diguri, dar nu mă pot declara mulțumit cu atât. E problemă mare și cu drumul comunal de la Șoșdea spre județul Timiș. Am scurta mult distanța spre Timișoara, spre Lugoj, până la Buziaș, dacă am face acest drum. Ar fi doar vreo trei kilometri în partea noastră și tot cam atât în Timiș. Încercăm să accesăm orice fel de fonduri. Chiar e un drum comunal important, chiar foarte important. Am discutat cu președinții ambelor consilii județene, și din Caraș-Severin, și din Timiș, și sper să rezolvăm”, a explicat primarul. În primă fază, 4,27 milioane de lei au fost direcționate de Minister pentru refacerea și modernizarea drumului comunal calamitat DC 83 A Șoșdea – limită cu județul Timiș.
În comună se lucrează cu destul de mare întârziere la canalizare, și asta pentru că au fost probleme cu licitația, abia a treia firmă participantă reușind să înceapă execuția. Brian Filimon insistă foarte mult pentru ca la Măureni să existe condiții excelente de studiu pentru elevi, iar eforturilor par să-i fie răsplătite. „Am făcut proiectarea pentru două grădinițe noi. La Șoșdea avem o clădire foarte mică, iar la Măureni e destul de deteriorată. Avem undeva la 200-300 de copii”, a declarat primarul comunei Măureni. Ministerul Dezvoltării a cuprins pe lista de investiții construirea unei grădinițe în satul Șoșdea, pentru care va aloca 324.000 de lei, și anveloparea termică a școlilor din Măureni și Șoșdea. Pentru fiecare dintre ele vor fi cheltuiți 135.000 de lei.
Și veștile bune nu se opresc aici. Primăria începuse lucrările la fostul IAS, unde există un dispensar și o farmacie, dar Ministerul a anunțat acum că va aloca 540.000 de lei pentru realizarea unui dispensar cu un număr de cinci cabinete medicale. Și chiar dacă vor mai rămâne destule de pus la punct după implementarea acestor cinci proiecte, Brian Filimon e optimist: „Am o echipă bună și eu cred că va ieși o treabă frumoasă în comună!”