Maternitatea Odobescu devine ring de luptă politică! Acuzații de incompetență, politicianism ieftin, minciună, presiuni la adresa cadrelor medicale și numiri pe criterii de partid

Se ascut săbiile pe scena politică în plină pandemie! Conducerea PNL Timiș este ținta tunurilor de acuzații. PSD atacă numirea în funcții a persoanelor pe care social-democrații le consideră incapabile și seria de minciuni menite să acopere situația de la Maternitatea Odobescu. USR Timiș îi critică pe Nicolae Robu și pe Liliana Oneț pentru folosirea tragediei ca să numească un membru de partid la conducerea Direcției de Sănătate Publică.

PSD Timiș ironizează gradul de responsabilitate și capabilitate al liberalilor. Social-democrații acuză prefectul Liliana Oneț de nepregătire, cât și pe ceilalți șefi de instituții girați de PNL care sunt schimbați la câteva săptămâni de la ocuparea funcțiilor. Nici conducerea Spitalului Municipal nu a scăpat de criticile pesediștilor, care este acuzată de minciună. La finalul seriei de critici, PSD Timiș spune că rivalii politici trebuie să își asume situația bebelușilor, a mamelor și a personalului medical. „PNL a fredonat ani de zile refrenul «suntem cei mai capabili, cei mai buni, cei mai responsabili», iar această perioadă ne arată fix câtă competență există la nivelul acestui partid. PNL a demonstrat ce oameni capabili girează în funcții cheie în perioadă de criză, de la un prefect total nepregătit, până la șefi de instituții puși pe criterii de maximă competență și schimbați după câteva săptămâni. Spitalul a avut neșansa de a fi aservit politic primarului și prefectului, care girează o conducere discreționară, dovedită ca fiind incapabilă să gestioneze criza, și, cel mai grav, dovedită ca fiind mincinoasă! Dezvăluirile despre modul în care a fost gestionată situația acestui spital arată clar că singura preocupare a șefilor liberali a fost să-și acopere urmele, fără să pună în balanță cu faptele lor, sănătatea oamenilor, pericolul, trauma și drama prin care ar putea să treacă aceștia și familiile lor. Bazat pe aceste fapte, considerăm că scandalul de la Maternitatea Odobescu a depășit faza de răspundere pe persoană fizică. PNL trebuie să-și asume in corpore drama bebelușilor infectați cu coronavirus, a mamelor, a personalului medical. Este o catastrofă de management medicalo-politico-liberal, o dovadă clară de incompetență și o mostră de nepăsare față de viața unor oameni.”, a încheiat PSD Timiș.

Liderul social-democrat Călin Dobra s-a ferit să facă acuzații directe, dar a spus că ancheta trebuie să clarifice situația în mod transparent. Președintele CJ Timiș spune că monitorizează evenimentele petrecute la Maternitatea Odobescu, mai ales din cauză că activitatea Spitalului Județean. Dobra critică decizia Ministerului Sănătății prin care Spitalul Județean a fost unitatea desemnată să preia cazurile de COVID-19 împreună cu pacientele sănătoase. Social-democratul spune că este nevoie de proceduri clare și de echilibru în situația de criză. „Este evident că s-a greșit. Și s-a greșit mult. Însă vinovații trebuie identificați. Nu o să acuz acum pe nimeni. Dar, este clar că la toate nivelurile s-au făcut greșeli în gestionarea acestei situații. Sper că ministrul Sănătății să nu fi remarcat lacunele doar verbal, iar ancheta dispusă să lămurească lucrurile transparent. Doar așa măsurile necesare pot fi luate în mod profesionist, pentru ca pe viitor să nu mai apară situații de acest tip, care nu produc decât confuzie și panică. Monitorizez atent situația de la Maternitatea Odobescu, spital aflat în subordinea Primăriei Timișoara, și din perspectiva faptului că pierderea controlului aici va afecta grav activitatea Maternității Bega, aflată în subordinea Spitalului Județean, o unitate desemnată, în mod iresponsabil de către Ministerul Sănătății, să preia atât cazurile de Covid-19, cât și pacientele sănătoase. Un lucru trebuie să fie clar: avem nevoie de proceduri clare și de echilibru pentru ca Timișoara să nu rămână fără un asemenea serviciu public.”, a comentat președintele Consiliului Județean, Călin Dobra.

USR Timiș, prin vocea liderului Cristian Moș, acuză neglijența și măsurile haotice luate pentru a ascunde problemele de la Maternitate. Cristian Moș acuză intimidarea cadrelor medicale și mai spune că primarul Nicolae Robu, împreună cu prefectul Liliana Oneț, au folosit cazul Odobescu pentru manevre politice. Useristul spune că liberalii au țintit să numească pe cineva din partid la conducerea DSP Timiș, fără să le pese de viața pacienților și de tragedia de la maternitate. „Categoric este neglijență, în special că subiectul acesta a fost pe toate canalele naționale de televiziune și totuși măsurile luate au fost tardive și insuficiente. Amatoricești. Mamele și cadrele medicale nu au fost testate la timp. Probabil că nici măcar nu au avut teste. Nu au existat suficiente echipamente de protecție, în plină pandemie și stare de urgență. Măsurile luate au fost haotice. S-a ascuns adevărul zile în șir (în speranța absurdă că trece coronavirusul de la sine?). Cadrele medicale au fost intimidate și forțate să ascundă adevărul. Robu și prefecta de Timiș Liliana Oneț au folosit situația de la maternitate pentru a face manevre politice. Când se întâmplă o astfel de tragedie și concluzia pe care o tragi ca politician este cum să minți, cum să ascunzi mizeria sub preș și cum să schimbi conducerea de la DSP cu cineva din partid… ești mai mult politician decât om. E grav oricând să nu avem încredere în aleșii noștri… dar în perioade de criză este absolut criminal. Nu le pasă de noi, nu le pasă dacă murim sau nu, le pasă doar să câștige capital politic.”, a declarat președintele USR Timiș, Cristian Moș.

În postarea de luni, Cristian Moș critica numirile de la DSP și legăturile politice ale șefilor care s-au perindat pe la conducerea Direcției de Sănătate Publică. „Ieri (n.r. duminică) vorbeam despre doamna Cornelia Malac-Cismaș, care nu știm ce căuta la conducerea DSP (da, cea care s-a pierdut de 5-6 ori într-o declarație simplă de presă). Doamna a fost schimbată imediat după acel incident cu Mariana Rădulescu… care nu este nici ea străină contractelor cu statul, firma soțului doamnei fiind în relații strânse cu DSP de ani de zile. […] Dna Rădulescu a fost acum, repede, înlocuită cu o directoare membră PNL, cu carnet de partid: dr. Mihaela Valcovici. Asta ca să fie siguri că de-acum încolo, dacă vor minți, vor minți toți la fel. Cum să mai ai încredere în ei?! Cum să îi crezi când fac declarații?!”, a transmis useristul.