Maternitatea Bega a intrat în scenariul alb. Funcționează normal, ca înainte de pandemie

Toate secțiile Maternității Bega din Timișoara sunt libere de Covid, având în vedere numărul redus de pacienți infectați cu noul coronavirus, a declarat directorul Spitalului Județean, Raul Pătrașcu. Totuși, pentru precauție, spitalul va mai păstra în continuare atât o zonă galbenă pentru pacientele suspecte, cât și una roșie – dacă vor exista paciente pozitive. 

La Clinica Bega, încă din primăvara anului trecut, apoi din toamnă au fost asistate medical pacientele depistate cu noul coronavirus. Acolo au fost amenajate 6 paturi ATI pentru Covid și alte 124 – non-Covid.

„Deocamdată, paturile de ATI trec majoritatea în regim alb și se păstrează un pat pentru pacientele lăuze, având în vedere că și Spitalul Județean păstrează aproape toate paturile ATI care erau pentru Covid, tot în sistem Covid. Spitalul Județean avea pentru pacienții generali 17 paturi ATI, dintre care aproximativ 14 rămân pentru persoanele pozitive. Dacă va fi nevoie, pentru pacientele lăuze sau ginecologice, va exista un număr de paturi ATI atât la maternitate, cât și la Județean. Pentru ambele clădiri există deja un plan, dacă e nevoie să creștem din nou numărul de paturi, pentru ca toată lumea să aibă acces la servicii medicale.”, a declarat Raul Pătrașcu.

Din 1 iunie s-a desființat și zona roșie de la Casa Austria, urmând ca acolo să se relocheze Secția de Chirurgie plastică și reparatorie. Aici erau 11 paturi de terapie intensivă pentru bolnavii Covid și alte 57 – non-ATI.

„Se igienizează complet și se renovează, iar paturile de ATI se mută, ca zonă roșie, pe aripa mică a etajului 2, lângă ATI-ul mare, cu circuite epidemiologice separate, astfel încât, per total, Spitalul Județean să nu piardă un număr important de paturi dedicate pacienților Covid. Din fericire, astăzi nu avem niciun pacient Covid pe zona roșie a Spitalului Județean, iar toate celelalte secții vor avea cel puțin un salon cu trei locuri pentru pacienții Covid pozitivi, care nu pot fi tratați în altă parte.”, a mai precizat Pătrașcu.

Pacienții fără alte comorbidități vor fi transferați, în baza unui protocol, fie la Spitalul CFR, fie la Militar sau la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș”.

În Timiș, miercuri, rata de infectare a coborât la 0,25 la mia de locuitori, iar în Timișoara a ajuns la 0,32. Singura localitate cu rata de infectare peste 1,5 la mia de locuitori este Voiteg (2,83). În ultimele 24 de ore au fost confirmate cu Covid 7 persoane, niciuna din Timișoara (Jimbolia, Nădrag, Cenei, Boldur). În spitale sunt internate 82 de persoane, dintre care 25 la ATI. Gradul de ocupare al paturilor ATI din județ este de 39,34%, iar al paturilor non-ATI – 18,85%. De marți până miercuri s-au făcut, în județ, 593 de teste, dintre care 307 rapide.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/