“A fost o bătaie de joc. Am vrut să renunţ!”

Schimbările de la nivelul administraţiei publice locale din oraşul de la Dunăre au scos la iveală, la fel ca la Oţelu Roşu, spre exemplu, o mulţime de probleme. Facturi neachitate, datorii uriaşe şi angajaţi care figurează numai pe statele de plată sunt doar câteva dintre problemele descoperite de noul edil-şef.

Matei Lupu a revenit în fotoliul de primar al oraşului Moldova Nouă după patru ani în care cetăţenii i-au acordat încrederea lui Ion Chisăliţă. Acesta din urmă i-a dezamăgit, motiv pentru care, la alegerile din 10 iunie s-a votat pentru schimbare. De fapt, pentru întoarcerea lui Lupu. Revenit în fotoliul de edil-şef, Matei Lupu a descoperit o sumedenie de probleme, care nu existau în urmă cu patru ani, când i-a predat mandatul lui Chisăliţă. Primăria Moldova Nouă este îngropată, practic, în datorii. “Sunt multe, foarte multe probleme la Moldova Nouă, dar cea mai importantă şi cea mai grea este cea a datoriilor. De aproape două săptămâni de când a fost instalarea încerc să pun cap la cap tot ce înseamnă datorii şi venituri şi m-am speriat pur şi simplu. Chiar am vrut să renunţ şi să plec. Sunt peste 12 miliarde de lei facturi neachitate. E imens pentru oraşul nostru”, a declarat Lupu.

Noul şi vechiul primar al oraşului spune că, la cât de mari sunt datoriile, pe atât de mici şi puţine sunt realizările din ultimii patru ani. “Vom vedea ce putem face, sper să o scoatem la capăt, să nu ajungem în situaţia de a ne închide conturile. Sunt facturi neplătite şi multe cred că sunt cam aiurea. Cheltuielile din ianuarie până la jumătatea lui mai sunt de 50 miliarde şi vă rog să mă credeţi că eu nu am văzut nimic. Trăiesc în acest oraş şi anul acesta, pentru aceste cheltuieli, trebuia să ne speriem de ritmul în care creşte oraşul. Nu se vede nimic. Acum trei zile am primit alte facturi, sper să reuşim să le rezolvăm”, susţine primarul din Moldova Nouă.

Mai grav este că oraşul are de achitat şi un credit consistent. Sunt însă şi destule cheltuieli care pot fi eliminate, pentru că la Primăria Moldova Nouă nu s-a făcut nicio economie, aşa cum impun vremurile de criză. “Aceste datorii sunt fără credite. Mai avem un credit de 20 de miliarde care a fost contractat şi lună de lună trebuie să plătim aproape 600 de milioane. Acum patru ani nu eram obişnuit cu astfel de sume, dar să ai 60 de telefoane într-o primărie ca Moldova Nouă, să plăteşti 150 de milioane pe lună doar pe abonamente, mi se pare chiar exagerat. Să ţii 107 angajaţi şi în realitate să lucreze 25-30, hai 60-65 cu tot cu Poliţia Locală, e prea mult. Pe restul îi întrebi ce lucrează şi îţi spun că dau bilete. Să plăteşti un astfel de om cu 15-16 milioane e bătaie de joc. S-au făcut în ultimii ani 40-50 de angajări”, a mai spus Lupu.

Comments

  1. Foxcrawl says:

    are sens ce spune primarul asta. e amuzanta insa petrecerea ce au dat-o in cinstea “victoriei” lui ponta la prezidentiale 🙂