Măsuratul oilor, tradiție păstrată la Târnova cu muzică și bunădispoziție

Măsuratul oilor, tradiția începutului de mai, continuă în Banatul de Munte. Reprezentanții Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin se vor afla joi la Târnova.

„Măsuratul oilor” are o importanță majoră în viața comunității, acțiunea în sine se petrece la o stână, în cazul de față, la stâna lu’ Călinuţ dân Dealu’ Murgaii. Aici se va măsura cantitatea de lapte dată de fiecare turmă, după care oile pleacă la munte. Această cantitate va fi etalonul pentru brânza pe care o vor primi proprietarii în vară de la ciobanii care le îngrijesc animalele.

Acțiunea va începe la ora 12, iar tradiţionala manifestare va cuprinde filmarea obiceiului şi mediatizarea acestuia, precum şi stocarea pentru arhiva CJCPCT CS.

Organizatorii evenimentului sunt Consiliul Judeţean Caraş-Severin, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin (CJCPCT CS), în parteneriat cu Primăria şi Consiliul Local Târnova.

„Măsuratul oilor”, obicei străvechi, constituie pentru comunitatea din Târnova o adevărată sărbătoare. Oieritul în zona montană a fost, este și va fi o îndeletnicire îndrăgită, specifică și rentabilă. Pentru a întregi atmosfera, agapa de la sfârșit va fi un meniu simplu din produse specifice. Voia bună pentru măsuratul oilor o va asigura Orchestra „Virtuozii Semenicului”, condusă de prof. Petrică Vița, care va da farmec şi culoare prin interpretarea unor melodii specifice acestui obicei ‒ moment muzical susținut la fluier de către Costel Pițigoi, Toma Tudor și Petrică Vița.