Masca rămâne obligatorie în școală. Unitățile de învățământ rămân deschise până la pragul de 6 la mie

picnic iulius1000x100

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat astăzi, după discuții cu premierul, cu ministrul Educației, reprezentanți INSP, CNCAV și ai Președinției, că masca rămâne obligatorie în școli, după 13 septembrie. Totodată, s-a stabilit ca unitățile de învățământ să nu se mai închidă până la incidența de 6 la mia de locuitori.

Ioana Mihăilă a spus că prioritatea tuturor este menținerea școlilor deschise cât mai mult timp și oferirea posibilității de învățământ în format fizic. Masca rămâne obligatorie în spațiile închise.

„Trebuie să avem în vedere că acestor copii care merg la școală trebuie să le oferim un cadru sigur și continuarea anumitor măsuri de protecție, așa încât transmiterea la această vârstă să rămână cât mai mică posibil. Purtarea măștii în școală va fi obligatorie în continuare pentru copiii de peste 6 ani, purtarea măștii în spații deschise nu va mai fi considerată obligatorie. De asemenea, pentru activitățile sportive, ele vor fi preponderent încurajate să aibă loc în spațiul deschis, iar pentru activități sportive în spațiul închis se va decide în funcție de incidența din comunitatea respectivă, dacă ele se pot desfășura în spații închise sau nu fără mască.”, a spus Ioana Mihăilă.

leader board 728 x 90 px

Despre vaccinarea în școli, Ioana Mihăilă a spus că vor continua discuțiile tehnice cu CNCAV și vor fi adaptate scenariile în funcție de particularitățile fiecărei comunități și a fiecărei școli, urmând ca decizia finală să fie comunicată cât de curând.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că s-a agreat, sub rezerva validării în CNSU, ca școlile să rămână deschise până la pragul de 6 la mie.

Sorin Cîmpeanu a declarat că nu crede că vor fi situații în care să se depășească pragul de 6 la mie.

„Am agreat, sub rezerva validării la nivel CNSU, că vom ține școlile deschise până la pragul de 6 la mie. Peste pragul de 6 la mie, sigur că apar o serie de condiții. Aceste condiții nu vor dezavantaja persoanele nevaccinate, fie că vorbim de elevi cu vârsta peste 12 ani, fie că vorbim de cadre didactice, dar vor pune în evidență beneficii din această perspectivă pentru elevii și profesorii care sunt vaccinați. Peste pragul de 6 la mie lucrurile se vor întâmpla separat în funcție de vârstă, de specificul activității, iar la carantină se oprește întreaga activitate. Eu, personal, îndrăznesc să sper că nu vom ajunge la pragul de 6 la mie, deci vom putea ține toate școlile deschise.”, a spus ministrul Educației.

Acesta a precizat că a propus și s-a agreat ca școlile să rămână deschise până la atingerea acestui prag, de 6 la mie, pentru că oricum copiii circulă și este de preferat să o facă într-un mediu controlat. În plus, spune Cîmpeanu, nu vor fi pierderi educaționale.