Raed Arafat exclude lockdownul total în valul 4

picnic iulius1000x100

Secretarul de stat Raed Arafat exclude eventualitatea unui lockdown total în valul 4 al pandemiei. Pe de altă parte, Arafat anunță că autoritățile încearcă să nu se mai bazeze exclusiv pe spitalele COVID și spune că pentru infectarea cu varianta Delta ajunge un contact de 2-3 minute fără mască.

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat marți, într-o declarație de presă, că în acest moment sunt 340 de paturi în secțiile ATI ale spitalelor pentru adulți și 110 pentru copii. Paturile în care se îngrijesc copii pot ajunge la 1.600, dar pot fi tratați și în secțiile pentru adulți.

La rândul său, secretarul de stat Raed Arafat a anunțat că autoritățile încearcă să nu se mai bazeze exclusiv pe spitalele COVID, în așa fel încât bolnavii să poată fi tratați și în celelalte spitale.

leader board 728 x 90 px

Întrebat dacă prevede un lockdown în valul 4, Arafat a răspuns: „cum a fost înainte nu se preconizează pentru că avem alte mijloace și posibilități”. Arafat a exclus și eventualitatea unor restricții de circulație, însă a precizat să este vorba doar despre estimări și acestea se pot schimba.

În ceea ce privește eventualele restricții pentru persoanele nevaccinate, Arafat susține că „posibil să fie permisii pentru unii ca să nu ajungem la restricții pentru toți”.

„Nu țintim persoanele nevaccinate, încercăm să menținem unele activități fără să le închidem. (…) Noi aplicăm măsuri de sănătate publică care să limiteze răspândirea virusului. Varianta nouă se răspândește foarte rapid, e suficient un contact de 2-3 minute fără mască”, a adăugat secretarul de stat.

Referitor la vârful valului 4 al pandemiei, ministrul Sănătății a declarat că INSP estimează acest moment pentru finele lunii septembrie, când scenariul cel mai pesimist arată 4.000 de pacienți spitalizați.