Masca de protecție, obligatorie în Timișoara doar pe malurile Begăi. Explicațiile primarului Nicolae Robu

Comitetul Local pentru Situații de Urgență a definit care sunt zonele de promenadă din Timișoara și a stabilit obligativitatea purtării măștii de protecție doar pe malurile canalului Bega, în anumite intervale orare. 

Decizia a fost luată în contextul în care la nivel județean ieri Comitetul pentru Situații de Urgență a hotărât că purtarea măștii de protecție este obligatorie în spațiile deschise, inclusiv în zonele de promenadă aglomerate, centrele pietonale ale orașelor și faleze. Potrivit aceleași hotărâri, comitetele locale aveau la dispoziție 24 de ore să definească zonele de promenadă aglomerate și să stabilească intervalul orar pentru purtarea obligatorie a măștii de protecție în acestea.

Potrivit primarului Timișoarei, comitetul local a stabilit, cu unanimitate de voturi, că zonele de promenadă sunt: Piața Victoriei, Piața Libertății, Piața Unirii, Piața Sfântul Gheorghe, Piața Țarcului și toate străzile pietonale conexe acestora, malurile Canalului Begăi, precum și aleile principale ale parcurilor Rozelor, Justiției, Central, Copiilor, Alpinet, Botanic, Pădurice, Dacia și Clăbucet.

Purtarea măștii de protecție devine obligatorie, însă, doar pe malurile Canalului Bega – acestea fiind definite drept zone de promenadă aglomerate. Măsura este instituită pe malurile râului, de la Uzina de Apă până la Podul Modoș, pe ambele laturi ale cursului. Aici, purtarea măștii de protecție este obligatorie între orele 17 și 21 – în zilele lucrătoare – și între orele 9 și 21 – în zilele nelucrătoare.

Comitetul Local pentru Situații de Urgență interzice, de asemenea, prestații din partea cântăreților stradali pe Alba Iulia și instituie interdicții de organizarea a oricărui gen de evenimente pe această stradă.

„Se recomandă cetățenilor ca atunci când constată în jurul lor, în aer liber, aglomerații conjuncturale, indiferent unde se întâmplă acest lucru, să folosească masca pentru a se proteja. Remarcați că am adoptat o hotărâre care arată că nu este cazul să fim panicați. Eu îmi păstrez acest punct de vedere, că situația în care suntem trebuie să ne preocupe, nu este una pe care să o tratăm cu superficialitate, dar nicidecum nu este una în care noi să avem motive de panică.

Zonele de promenadă trebuie să fie lăsate spre bucuria oamenilor, atâta vreme cât acolo nu sunt întrunite condițiile medicale de transmitere a bolii. (…) În zona de promenadă, oamenii sunt în mișcare, este un flux continuu, nu se staționează, chiar dacă se întâlnesc oameni care se cunosc, ei se salută, schimbă două vorbe, dar nu stau minute în șir încât să se instituie obligativitatea purtării măștii. Pe malurile Begăi, aleile pe ambele maluri nu sunt destul de late încât să nu se producă aglomerație”, a declarat astăzi primarul Timișoarei, Nicolae Robu.

Noile măsuri adoptate de Comitetul Local pentru Situații de Urgență intră în vigoare astăzi și sunt valabile pe întreaga perioadă a stării de alertă.

Haos cu privire la măsurile instituite în starea de alertă, la nivel județean

Potrivit hotărârii adoptate ieri de CJSU Timiș și transmisă public de către Prefectura Timiș, la art. 1 se precizează că purtarea măștii de protecție devine obligatorie „în spațiile publice deschise, respectiv: (…) zonele de promenadă aglomerate și centrele pietonale ale orașelor, faleze (…)”. 

 

Hotărârea ar fi suferit însă modificări, potrivit primarului Nicolae Robu. Astfel, în forma ei finală, hotărârea ar face referire la „zonele de promenadă aglomerate incluzând centrele pietonale ale localităților (…).”

Până la această dată, Prefectura Timiș nu a venit cu explicații cu privire la aceste contradicții.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/