„Îi OK”. Vin bani de la Guvern pentru obiectivele culturale asumate în perspectiva capitalei culturale europene

Nicolae Robu a declarat că Timișoara va primi de la Guvernul României bani pentru amenajarea centrului multicultural de pe strada Mărășești și pentru reabilitarea cinematografelor Victoria și Dacia. Executivul urmează să aloce sume în viitor și pentru alte obiective de infrastructură, angajate prin dosarul de candidatură la titlul de capitală europeană a culturii, mai spune primarul Timișoarei.

„Am insistat ca la această rectificare să fie alocați bani pentru proiectele de infrastructură pentru cultură, proiecte care sunt angajate prin dosarul nostru de candidatură la titlul de capitală europeană a culturii. Chiar dacă în 2023 vom exercita acest titlu, toate aceste obiective trebuie făcute: cele opt cinematografe, Turnul de Apă din Iosefin și centrul multiplexity și centrul multicultural polivalent de pe Mărășești, din fosta Clinică de Dermatologie. Noi ne-am angajat să le realizăm și, odată ce s-a ajuns la semnarea contractului de execuție de lucrări, trebuie să aibă și fondurile alocate pentru a se plăti facturile ce ni se emit.”, a declarat marți primarul Nicolae Robu.

Edilul local spune că Timișoara a cerut în total 10,34 milioane de lei – credite bugetare, adică bani efectivi, și 95,53 milioane de lei – credite de angajament, adică bani care vor veni pentru cheltuielile din anii următori. „Avându-i prevăzuți, noi deja putem să facem licitații, că n-ai voie să angajezi cheltuieli dacă nu ai și sursele de finanțare, ceea ce este firesc. Suntem prevăzuți cu 105,87 milioane lei pentru un set de obiective, din care 10,34 milioane lei  sunt bani efectivi, pe care îi vom putea și folosi pentru plăți în perioada următoare, iar 95,53 milioane sunt cu titlul de credite de angajament care se transformă în bani efectivi  pe măsură ce e cazul de așa ceva.”, a explicat Robu.

Timișoara va primi bani pentru reabilitarea și refuncționalizarea Filarmonicii Banatul – 77,5 milioane lei (credite de angajament), reabilitarea termică și reamenajarea parțială a parterului corpurilor A1, A2 și B ale Palatului Culturii – 5,8 milioane lei, transformarea clădirii fostei Clinici de Dermatologie în spațiu multicultural – 8 milioane de lei efectivi și 3,5 milioane lei – credite de angajament, reabilitarea cinematografului Victoria – 1,4 milioane lei credite bugetare și 3,2 milioane lei credite de angajament și reabilitarea cinematografului Dacia – 947.000 lei bani efectivi și 5,3 milioane lei credite de angajament.

„Aceste trei obiective, cinematograful Dacia, Victoria și fosta Clinică de Dermatologie sunt în fază mai avansată. Pe măsură ce vom ajunge să efectuăm lucrări, să avem facturi, să finalizăm licitații și să semnăm alte contracte de lucrări, vom cere la viitoarele rectificări să se transforme creditele de angajament în credite bugetare, dar numai și numai în măsura în care noi putem să și consumăm acei bani pentru că este foarte păgubos ca cineva să țină banii pe loc.”, a încheiat Robu.