Marșalic pune degetul pe rană: „Noi discutăm de circuite performante. Care circuite? Că nu prea sunt!“

untitled design set 970x90 px

Înainte de a fi unul dintre cei mai vechi liberali din Caraș-Severin, Jaro Marșalic este medic. Medic chirurg la Spitalul Județean de Urgență Reșița unde asigură interimatul funcției de director medical, odată cu declanșarea stării de urgență. Marșalic recunoaște că interimatul a devenit o modă în România, însă pe de altă parte, spune că, în cazul spitalelor, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, este responsabil de gestionarea sistemului sanitar și că, la urma-urmei, el va plăti oalele sparte!

Consdilier județean fiind, pe lista PNL, Jaro Marșalic mărturisește că nu este întru totul de acord cu cei care consideră că doar unii au făcut ceva pentru Spitalul Județean de Urgență, în timp ce ceilalți factori responsabili din județ doar au mimat implicarea în activitatea spitalului, așa cum lasă să se înțeleagă anumiți politicieni aflați deja în campanie electorală. „Dacă stăm la pândă până la mica greșeală, atunci da, nimeni nu este perfect. Cum să vă spun, știți că mie nu îmi place să mint și nici să exagerez. Nici chiar așa că nu s-a făcut nimic. Într-adevăr și Primăria Reșița (liberală, n.r.) ne-a ajutat în situația aeasta dar, nu pot să spun acuma că nu a ajutat și Consiliul Județean. Și Consiliul Județean și-a făcut treaba. Că nu s-au făcut foarte mult, că noi am fi vrut mai mult, tot acolo ajungem, iar la vechea situație, este și problema banului. Acuma și Consiliul Județean poate să își dorească din tot sufletul să zicem așa, să mai bage 10 milioane de euro, dar să îi aibă, nu?! Deci, la noi, în general, în România marea problemă este că nu sunt foarte mulți bani sau sunt puțini bani de fapt și atunci depinde și de sectoare. În unele sectoare se alocă mai mult, în altele mai puțin, sunt și aici priorități. Nu poți să tai sau să nu dai pensiile, e destul de dificil. Problema aici este, nu că nu s-a făcut. S-a făcut pe cât se poate, ne-am dat silința și problema se și vede și de asta am stat binișor în Caraș-Severin, nu am avut probleme extraordinare cum sunt la alte județe“, a explicat directorul medical cum stau lucrurile în realitate la Spitalul Județean.

publicitate ziar expresb 1000x100

Jaro Marșalic este de părere că în România de astăzi efortul în sistemul sanitar este dublu în comparație cu ce există în Europa, deaoarece ne confrutăm cu un deficit de aparatură de specialitate, în condițiile în care, mai toate spitalele din țară sunt învechite. „Noi discutăm de circuite performante care să facă față unor situații de criză. Care circuite? Că nu prea sunt și nici nu prea ai ce să îi faci, așa sunt proiectate spitalele actuale. Acum, pe infrastructura pe care o ai degeaba vrei să faci nu știu câte spirale și intrări și ieșiri că nu îți permite. Trebuie să te miști cu ce avem. Și eu zic că ne-am mișcat binișor, și aici, și la nivel de țară pentru că trebuie să fim corecți acum: În România nu a fost dezastrul din Italia, din Belgia, țări care sunt mult mai bănoase. Belgia, care să spunem că e flamandă, se spune că sunt și mai civilizați, mai culturali oamenii, nu sunt așa războinici, temperamentali ca ai noștri și totuși lucrurile nu au stat grozav. Problema acum este că exagerează în faptul, în teoria asta a conspirației, că nu există, că nu este. Și vedeți că în momentul în care s-a liberalizat un pic, s-a dat drumul, nu s-a mai respectat nimic. Zilnic vezi la orice televiziune chefuri la mare, chefuri în Poiană, chefuri nu știu unde, unde stă unul lângă altul, ce să mai vorbim de mască. Și realitatea este că acest virus, părerea mea, eu nu sunt epidemiolog dar părere mea, ce am văzut în decursul timpului, principala lui meteahnă este că e mult mai contagios decât altele cu care am avut noi contact până acum“, a concluzionat Marșalic.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/