Marius Iriza: ,,Cine seamănă vânt culege furtună”!

Viața politică vine cu bune și rele pentru oricare dintre cei care aleg să o trăiască și au parte de ascensiune. Fostul PRM-ist cărășean Marius Iriza a dat politica pe o carieră independentă în instituții de stat de la nivel național.

Fondatorul PRM Caraș-Severin, fost deputat din partea acestei formațiuni, Marius Iriza a ieșit de pe scena politică în urmă cu cinci ani, a urmat o carieră în administrația publică de la nivel național, iar în prezent este directorul Direcției Evaluare Proiecte și Strategii Programe în cadrul Administrației Fondului pentru Mediu din subordinea Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice.

Nu mai am nicio legătură directă cu politica, dar am fost și rămân un observator al ei, a ceea ce se întâmplă. E greu să găsesc un termen elegant… E destul de haotică acum (viața politică – n.r.). Se pare că nu are încă o continuitate în ceea ce face. Asta la modul general. Acum, sigur că pe ici, pe colo se mai ivește câte ceva, dar eu nu văd acea strategie pe termen lung pe care România trebuie să o aibă și să o și aplice, ca să ne lăudăm că o avem”, a precizat pentru cititorii Express de Banat fostul deputat PRM de Caraș-Severin, Marius Iriza, care a mai adăugat că ,,lăsând la o parte scandalul permanent care are loc în politica românească, efectiv pot spune că cine seamănă vânt culege furtună! și asta e rezultatul ultimilor 10 ani din politica noastră”.

După demisia din PRM din 2009, MArius Iriza și-a schimbat domiciliul din Caraș-Severin și a plecat împreună cu toată familia la București, unde a urcat pe o frumoasă poziție de conducere a Direcției pentru Serviciile Publice Deconcentrate din cadrul Ministerului de Interne.

Apoi cărășeanul a ocupat pentru o perioadă și poziția de director al Casei româno-chineze (CRC) din București, pe care a părăsit-o la începutul acestui an pentru actuala funcție de director în Administrația Fondului pentru Mediu.

Pagină din trecutul politic

În şedinţa din 6 mai 2009 a Biroului Executiv al Partidului România Mare filiala Caraş-Severin, Marius Iriza şi-a depus demisia din funcţia de preşedinte al filialei și a renunțat la calitatea de membru al Consiliului Naţional, al Comitetului Director şi al Biroului Permanent al PRM.

Între anii 2002-2004 și din nou din 2004 în 2008, politicianul a fost deputat în Parlamentul României, din partea Partidului România Mare. A fost membru al Comisiei pentru apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională; secretar al Grupului parlamentar de prietenie cu Arabia Saudită și preşedinte al Grupului parlamentar de prietenie cu Serbia. Anterior, în perioada 2000 – 2002, Marius Iriza a fost consilier local PRM în Consiliul local al municipiului Reşiţa. Rămâne în istoricul PRM ca iniţiator şi membru fondator al PRM Caraş-Severin, în anul 1991.

Numele lui Marius Iriza a fost legat de două ,,scandaluri” de presă. Unul arăta că ,,deputatul PRM Iriza a locuit ilegal, în anul 2005, într-un cămin din Regie al Facultății de Medicină, plătind pentru chirie două milioane de lei, deși primea de la Camera Deputaților o sumă de aproape zece milioane de lei pe lună”. Celălalt a fost atașat lui Traian Băsescu, pe care fostul PRM-ist l-a acționat în instanță în chestiunea Tezaurului României de la Moscova. În 2008, Marius Iriza îl acuza pe preşedinte că nu a răspuns în termeni legali la interpelările parlamentarului privind stadiul negocierilor ruso-române pe această temă.