România este pregătită să intre în Schengen încă de când a aderat la UE, principala opoziție fiind din partea Olandei. Pasul spre Schengen trebuie făcut însă în conformitate cu legislația, nu după doleanțele unora și ale altora.
Integrarea în Spațiul Schengen, precum și în sistemul monedei unice europene (Euro) constituie pentru România două obiective extrem de importante din care vor rezulta beneficii economice și un progres social incomparabil cu alte evoluții, consideră deputatul Marius Damian. Aderarea la zona euro este o țintă încă îndepărtată, dar condițiile tehnice de securitate pe care statul trebuie să le îndeplinească pentru securitatea comunitară sunt realizate de foarte mult timp, lipsind doar decizia politică din partea unor state, așa cum este Olanda, mai spune parlamentarul cărășean.
În ceea ce privește posibila aderare a României la Spațiul Schengen, „chiar dacă pare încă un obiectiv greu de atins din cauza motivelor politice, se va face în condiții defavorabile pentru noi, întregul proces trebuind să țină cont de legislația noastră, și nu de dorințele unora sau a altora.”, mai spune Damian.
Deputatul PSD vorbește și despre încercarea de a îndupleca Olanda, cumpărând două nave multirol de intervenție la calamități și marginalizând portul Constanța în favoarea celor olandeze. Totul având legătură cu vizita premierului olandez Mark Rutte și cu întâlnirea miniștrilor de interne și justiție (JAI) care se va desfășura luna viitoare.
„Acordurile europene semnate de statele Schengen, dar și cele componente în Uniunea Europeană acordau dreptul României de intrare în spațiul de liberă circulație aproape imediat după integrarea în UE, dar, așa cum a subliniat mass-media chiar la nivel european, acest lucru nu s-a făcut din cauza opoziției unor state printre care s-a aflat Olanda. Pretextele invocate au fost puerile în majoritatea cazurilor, realitatea subliniată în presă fiind concurența pe care o va face portul Constanța celui din Rotterdam.”, susține Marius Damian.
Care va fi soarta portului Constanța, știut fiind faptul că instalațiile acestuia și poziționarea geografică îl avantajează net în fața tuturor celorlalte porți navale europene?
„Din fericire, privind prin prisma comunitară, ultimele evoluții politico-sociale de la nivelul continentului se pare că vor conduce la schimbarea vechilor opinii privind accederea României și Bulgariei în Spațiul Schengen, dar rămân alte întrebări și suspiciuni pe care jurnaliștii noștri și o parte dintre cei europeni le-au subliniat.”, conchide parlamentarul de Caraș-Severin.