Marius Craina pune diagnosticul Pieței Traian: ”Nu mai asigură sub nicio formă calitatea vieții. Este obligatoriu să refacem infrastructura”

Refacerea infrastructurii și reabilitarea clădirilor istorice din cartierul Fabric sunt principalele măsuri pe care primăria ar trebui să le ia de urgență pentru renașterea Pieței Traian. În opinia candidatului Pro România la Primăria Timișoara, piața și-a pierdut strălucirea de odinioară, iar calitatea calitatea vieții locuitorilor este inferioară celor care trăiesc în alte cartiere timișorene. 

Marius Craina spune că Timișoara a fost recunoscută în trecut ca fiind un oraș multicultural, multietnic, un oraș care s-a dezvoltat pe baza unor principii de egalitate între toate cartierele. Asta până în urmă cu câțiva ani, când au început să apară diferențe uriașe între cartiere.

”Proiectul pentru Piața Traian a fost făcut în anul 1740. (…) Nu suntem deloc pe drumul cel bun. Aici viața odinioară era strălucitoare, chiar dacă a fost un cartier independent față de cetatea Timișoarei (…) Aici erau târguri, ateliere. Eu mă întreb ce ar gândi și ce ar fi în sufletul unui turist care intră în Timișoara și primul loc în care se oprește este istorica Piață Traian din cartierul Fabric? Nu cred că ar avea o părere foarte bună. Asemenea locului în care ne aflăm se află toate cartierele limitrofe centrului Timișoarei: Mehala, Fratelia, Freidorf, Kuntz”, a declarat Craina.

Potrivit candidatului Pro România, rolul primăriei ar trebui să fie unul de implicare în creșterea calității vieții în toate cartierele orașului: ”Infrastructura veche nu mai asigură sub nicio formă o calitate a vieții. O multitudine de spații sunt închise, în paragină, cu geamuri sparte, uși distruse, tencuială care stă să cadă. Nu așa putem să dezvoltăm un cartier și să creștem calitatea vieții. Este obligatoriu să revizuim termoficarea, canalizarea, electrificarea, conform unui proiect integrat, astfel încât cei care încă mai locuiesc aici să poată beneficia de condițiile normale de viață într-un municipiu al secolului 21. Timișoara nu este reprezentată doar de Piața Unirii, Piața Libertății, Piața Operei, ci și de aceste piețe în care astăzi locuiesc zeci de mii de timișoreni. Un punct foarte important pe care noi îl considerăm a fi pus în practică de viitoarea administrație este demararea de urgență a tuturor procedurilor privind crearea unei stări de egalitate între cartiere.”

Dincolo de infrastructură, Craina spune că trebuie gândită o soluție pentru renovarea clădirilor istorice din Traian și abordată problema siguranței cetățenilor.

”Nu aș vrea ca generația noastră să fie cea care în viitorul foarte apropiat va fi răspunzătoare de degradarea ireversibilă a acestor clădiri istorice. Trebuie identificat patrimoniul tuturor clădirilor din aceste zone istorice și sursele de finanțare”, a spus Craina, indicând fondurile europene sau împrumuturi pe care primăria să le facă pentru renovarea acestor imobile. ”Ar putea fi studiată varianta UNESCO, astfel încât finanțarea nerambursabilă să contribuie la cel puțin o parte din renovarea acestor clădiri. La ora actuală este imposibil ca sursa de finanțare să fie asigurată doar de primărie”, a mai precizat Craina.

(E)

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/