Bastionul Theresia, transformat în front de război. S-au marcat 75 de ani de la finalul celui de-Al Doilea Război Mondial

Focuri de armă s-au auzit în centrul Timișoarei, la 75 de ani de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial. Frontul de luptă dintre români și germani a fost reconstituit, ieri seară, la Bastionul Theresia care a fost transformat într-un teatru de război.

Românii – Asociația de reconstituire istorică Ferdinand I – și germanii  – Asociația Tomis din Constanța – au schimbat nenumărate focuri de armă pentru a readuce în fața celor prezenți la Bastion momentul 26 august 1944, când au fost întoarse armele spre germani.

Spectacolul a fost animat de două asociații de reconstituire istorică din România. Soldații de azi au fost chiar urmași ai celor aflați pe front.

Momentul a redat întocmai adunarea soldaților, strigătele de atac, luarea de poziție, deschiderea focurilor de armă, planurile strategice de atac și chiar capturarea inamicului.

Timișorenii au putut vedea cu ochii lor echipamentul soldaților români și armele originale de război pe care aceștia le-au folosit cu toată priceperea pentru a învinge ”inamicul”. Revolvere, puști cu țeavă, material exploziv, toate acestea au contribuit la un adevărat spectacol de război în omagiul a 75 de ani de la finalul celui de-Al doilea Război Mondial.

Imaginea soldatului român a fost prezentată de Liviu Burcea, președintele Asociației de reconstituire istorică Ferdinand I: uniforma, echipamentul de susținere, hamurile, armele din dotare, accesoriile de rezistență – casca- și însemnele specifice.

Evenimentul a avut loc la inițiativa Muzeului Național al Banatului, care a organizat, în paralel cu spectacolul, o expoziție foto-documentară cu imagini de colecție din acea perioadă și o alta cu armamentul specific al vremurilor trecute. În încheiere, cei prezenți i-au urmărit pe Peregrinii într-un spectacol muzical în care a fost redat spiritul anilor 1920-1940 și au asistat la un joc pirotehnic întreținut de Amor Flammis.