Marilen Pirtea: „Sistemul de educație nu are nevoie de demagogie politică! O nouă lege a educației, impusă politic, ar fi o gravă eroare!”

Deputatul liberal de Timiș Marilen Pirtea, rector al Universității de Vest din Timișoara, susține că este nefiresc ca cel mai înalt ciclu al educației superioare, doctoratul, să nu fie evaluat și critică dur imixtiunea politicului în sistemul educațional.


Coordonator al Comisiei pentru educație a PNL și vicepreședinte al Camerei Deputaților, Pirtea spune că și-a declarat dintotdeauna susținerea necondiționată față de orice decizie ce duce România pe o cale a progresului în (și prin) educație. Iar evaluarea studiilor doctorale, despre care se tot discută în ultimele zile, este o temă pe care liberalul o tranșează sec: „Evaluarea școlilor doctorale este un proces pe care îl susțin necondiționat, pentru că este nefiresc ca cel mai înalt ciclu al educației superioare, doctoratul, să fie singurul neevaluat, măcar din 2011 încoace, de când, prin lege, toate școlile doctorale existente la acel moment au fost declarate ca fiind acreditate”.

Este cel puțin curios, ca să nu spun altfel, că într-un an electoral – 2019, cu alegeri pentru președinția României și alegeri europarlamentare, decidem să lăsăm deoparte rezultatul unor consultări ample, pentru a pune în loc decizii care nu au avut parte de niciun fel de consultări prealabile. O nouă lege a educației, «impusă politic» în 2019, ar fi o gravă eroare ce ar duce la bulversarea unui sistem, oricum bulversat de desele schimbări în toate domeniile sale – preuniversitar și universitar – Marilen Pirtea, deputat PNL.